el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Βελιγράδι – Το “Βερολίνο των Βαλκανίων”

Στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, θα διεξαχθεί φέτος το Final 4 της Euroleague και οι δυο Ελληνικές ομάδες, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, θα βάλουν τα δυνατά τους για να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στον θεσμό!

Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να αφήσουμε πίσω την αθλητική ανάλυση των αγώνων των Playoffs της Euroleague που οδηγούν στο final 4 και να ασχοληθούμε αποκλειστικά με το τι θα βρει και τι θα δει ο φίλαθλος που θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα τις Σερβίας!

Όπως ξέρουμε, το Βελιγράδι είναι η τελευταία πόλη στην Ευρωπαϊκή ήπειρο που έχει βιώσει τον πόλεμο και σίγουρα είναι η πιο βομβαρδισμένη πόλη της Ευρώπης καθώς το 1999 ολόκληρη η Σερβία δέχθηκε επίθεση από τις συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ με το Βελιγράδι να είναι το επίκεντρο των αεροπορικών αυτών επιθέσεων.

Το Βελιγράδι έχει ιστορία χιλιάδων ετών, και λόγω της στρατηγικής θέσης του ήταν μονίμως το «Μήλον της Έριδος» για πολλούς κατακτητές. Η πόλη αποτέλεσε πεδίο μάχης σε 115 πολέμους και ισοπεδώθηκε 44 φορές! 19 χρόνια μετά τον τελευταίο πόλεμο λοιπόν, το Βελιγράδι έχει αφήσει πίσω αυτή την σκοτεινή περίοδο και έχει αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του!

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η πόλη δεν είναι σε καμία περίπτωση η κλασική Ευρωπαϊκή τουριστική πόλη, τώρα θεωρείται από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς!

Τι μπορεί να δει ο επισκέπτης στο Βελιγράδι; Τι θα βιώσει ο Έλληνας φίλαθλος που θα ακολουθήσει την ομάδα του εκεί;

Αρχικά σίγουρα θα νιώσει το ιδιαίτερο δέσιμο που έχουν οι Σέρβοι με τους Έλληνες! Η φιλοξενία και οι αντιδράσεις των ντόπιων στους Έλληνες επισκέπτες είναι πάντα πολύ θερμές και με το ιδιαίτερο, Βαλκανικού τύπου ταπεραμέντο τους, θα σε κάνουν να νιώσεις αμέσως πολύ οικεία!

Πέρα απ΄ αυτό η ίδια η πόλη έχει να γεμίσει τον επισκέπτη με όμορφες εικόνες, γεύσεις και παραστάσεις!

Μια βόλτα στο Kalemegdan Park, το μεγαλύτερο πάρκο του Βελιγραδίου, δίπλα στο σημείο που ενώνεται ο ποταμός Σάβα με τον Δούναβη θα σε καταπλήξει. Το φυσικό τοπίο θα σε κάνει να ξεχάσεις πως είσαι σε μια μεγαλούπολη και φυσικά το επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο του Βελιγραδίου το οποίο δεσπόζει εκεί, που είναι και το πιο ιστορικό αξιοθέατο της πόλης, θα σε ταξιδέψει σε μια άλλη, μακρινή εποχή. Εκεί είναι και το Πολεμικό Μουσείο που εξειδικεύεται στους πολλούς πολέμους που έχει δώσει η Σερβία ανά τους αιώνες με πάνω από 3000 εκθέματα! Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του μουσείου, όπως είναι λογικό, αναφέρεται στους βομβαρδισμούς του 1999.

Το πιο ζωντανό σημείο της πόλης είναι η οδός Knez Mihailova. Εστιατόρια με τοπικά φαγητά, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα και καλλιτέχνες του δρόμου γίνονται ένα σε αυτόν πεζόδρομο με τα πανέμορφα ιστορικά κτήρια! Δεν γίνεται να επισκεφτείς το Βελιγράδι και να μην τον περπατήσεις!

Ένα άλλο σημείο αναφοράς της πόλης, είναι ο Ναός του Αγίου Σάββα. Μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του κόσμου, αφιερωμένη στον Άγιο Σάββα, ιδρυτή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας χτισμένος στο οροπέδιο Vračar, στο σημείο που αποτεφρώθηκαν από τους Οθωμανούς τα λείψανα του.

Μια βόλτα που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς, είναι η περιοχή της Skadarlija. Μια μποέμικη και καλλιτεχνική περιοχή που προβάλλεται η τοπική κουλτούρα, βρίσκεται στο παλιό κέντρο της πόλης και είναι γεμάτη εστιατόρια με τα φημισμένα Σέρβικα ψητά κρέατα και την τοπική μπύρα, γκαλερί, καταστήματα με αντίκες και σουβενίρ.

Για την νυκτερινή ζωή του Βελιγραδίου, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα τα νυκτερινά μαγαζιά του Splavovi! Τα club εκεί συγκεντρώνουν την νεολαία της πόλης και το πιο αξιοσημείωτο είναι πως είναι πλωτές κατασκευές μέσα στο ποτάμι!

Τέλος, ανάμεσα από τους αγώνες του final 4 θα σας προτείνουμε να διαλέξετε ένα από τα δεκάδες μουσεία που έχει το Βελιγράδι για να επισκεφθείτε:

Το Μουσείο Νίκολα Τέσλα που είναι αφιερωμένο στον τεράστιο επιστήμονα, εφευρέτη και οραματιστή, περιέχει αντικείμενά του, μια βιογραφική ταινία αλλά και διαδραστικά πειράματα πάνω στις έρευνές του!

Το Μουσείο Αεροπορίας με το φουτουριστικό σχεδιασμό και με πάνω από 200 αεροσκάφη και ελικόπτερα! Το αξιοσημείωτο για το συγκεκριμένο μουσείο είναι πως ο επισκέπτης μπορεί να δει και τα 2 αμερικανικά αεροσκάφη που έριξαν οι Σέρβοι στον πόλεμο του 1999!

Τέλος σας προτείνουμε και το μαυσωλείο του Τίτo! O τάφος του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας και της γυναίκας του περιτριγυρίζεται από πανέμορφους κήπους και ένα μουσείο που εκθέτει προσωπικά αντικείμενα και ιστορικά ντοκουμέντα για την ιστορική αυτή μορφή!

Σε γενικές γραμμές η επίσκεψη στο Βελιγράδι θα είναι ένα ταξίδι που θα σε γεμίσει με όμορφες εικόνες και ζεστά συναισθήματα. Θα γευθείς μια μοναδική κουζίνα , θα γνωρίσεις μια κουλτούρα πολύ «συμβατή» με την Ελληνική, θα διασκεδάσεις και θα περπατήσεις στους δρόμους μιας πανέμορφης πόλης!

~ Μίλτος

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ