el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ευρωλίγκα: Η ανάλυση των Φενέρ – Ζαλγκίρις & ΤΣΣΚΑ – Μπασκόνια

(1) ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 25-5 – (8) ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ 15-15

Κανονική περίοδος (2-0)

Ζαλγκίρις – Φενέρμπαχτσε 75-82 (19/10)

Φενέρμπαχτσε – Ζαλγκίρις 78-61 (10/1)

Φενέρμπαχτσε

Αλλαξε στάτους από την ημέρα που στον πάγκο της κάθισε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού την ανέλαβε το 2013 κι έκτοτε η Φενέρμπαχτσε έφτασε σε τέσσερα Final Four (2015, 2016, 2017, 2018), σε τρεις σερί τελικούς την περασμένη τριετία κι έγινε η πρώτη τουρκική ομάδα που σήκωσε Ευρωλίγκα, το 2017.

Φυσικά η κυριαρχία της επιβεβαιώνεται και εντός συνόρων καθώς επί Ζοτς η Φενέρ μετράει τέσσερα πρωταθλήματα Τουρκίας την προηγούμενη πενταετία, ενώ από την ίδρυσή της το 1913 είχε όλα κι όλα πέντε…

Πανίσχυρη φέτος στην έδρα της, ολοκλήρωσε τη regular season με 15-0. Σημείωσε επίσης το κορυφαίο ρεκόρ σε κανονική περίοδο με το νέο format της διοργάνωσης. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους για την ομάδα του Ομπράντοβιτς.

Σουτάρει φέτος με 59% στο δίποντο, επίδοση που έχει να συναντηθεί 17 ολόκληρα χρόνια από τη Ρεάλ της σεζόν 2001/02. Εξίσου σπασμένα τα κοντέρ και στο τρίποντο, αφού το 43,2%, που σημείωσε, είναι το τρίτο καλύτερο ποσοστό στην ιστορία της διοργάνωσης!

Related image

Παρόλα αυτά, το μεγάλο όπλο της φετινής Φενέρ είναι η άμυνά της, με την οποία «στραγγαλίζει» τους αντιπάλους της. Οι 75,8 πόντοι που δέχεται κατά μέσο όρο είναι προφανώς ο καλύτερος συντελεστής στη φετινή Ευρωλίγκα.

Ο τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, Σλούκας, κρατάει την μπαγκέτα της οργάνωσης και πραγματοποιεί σεζόν καριέρας με 12 πόντους και 4,7 ασίστ ανά αγώνα. Ο Βέσελι είναι ο κορυφαίος σκόρερ της Φενέρ με 13 πόντους κι έχει το τρίτο καλύτερο index (19,3) στη διοργάνωση. Κάλινιτς και Μέλι είναι πιο ώριμοι από ποτέ γεμίζοντας όλες τις στατιστικές κατηγορίες και οι Ντατόμε, Ντίξον, Γκούντουριτς, Μαχμούτογλου «πυροβολούν» αδιακρίτως από την περιφέρεια.

Image result for vesely

Χαρακτηριστικό του βάθους που διαθέτει η πρωταθλήτρια Τουρκίας είναι το γεγονός ότι ο Ερικ Γκριν (πρώην Ολυμπιακού) βρίσκει μόλις 12:42 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.

Με τον Ομπράντοβιτς να θεωρείται ο GOAT των ευρωπαϊκών πάγκων και να έχει ρεκόρ 19-1 σε σειρές πλέι οφ στην Ευρωλίγκα, η Φενέρ μάλλον δεν έχει να φοβηθεί τίποτα κόντρα στη Ζαλγκίρις.

Ζαλγκίρις

Με ένα εκπληκτικό φίνις έξι σερί νικών, εκ των οποίων οι δύο τελευταίες σε ΣΕΦ και Μαδρίτη, η Ζαλγκίρις πέρασε στα πλέι οφ στην ισοβαθμία με Μπασκόνια και Ολυμπιακό, διαψεύδοντας πανηγυρικά όσους την είχαν ξεγράψει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θεωρείται πλέον το πιο καυτό όνομα στους πάγκους της Ευρώπης και οι μάχες του με τον άλλοτε προπονητή του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Σάρας έκανε πέρυσι ένα μικρό θαύμα οδηγώντας τη Ζαλγκίρις στο δεύτερο Final Four της ιστορίας της μετά από εκείνο του 1999, χρονιά που οι Λιθουανοί κατέκτησαν τη μοναδική τους Ευρωλίγκα μέχρι σήμερα.

Τεράστιο επίτευγμα θεωρείται και το φετινό με την είσοδο της ομάδας ξανά στα πλέι οφ, κρίνοντας από τους τραυματισμούς που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της σεζόν και το γεγονός ότι το μπάτζετ ξεπερνάει οριακά τα 10,5 εκατ. ευρώ όντας μεγαλύτερο μόνο από αυτά των Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα και Μπουντούτσνοστ.

Η Ζαλγκίρις μπορεί να μην διαθέτει σταρ όπως η Φενέρ, είναι όμως σύνολο προπονητή, γνωρίζει καλά να παίζει έχοντας τον ρόλο του αουτσάιντερ, επιδεικνύει χαρακτήρα στα δύσκολα, έχει ίσως την πιο καυτή έδρα της Ευρώπης και ξέρει να χτυπάει όλες τις αδυναμίες του αντιπάλου. Το αρνητικό βέβαια για αυτήν είναι ότι η Φενέρ έχει λιγοστά τρωτά σημεία.

MVP για τη Ζαλγκίρις είναι αδιαμφισβήτητα ο Μπράντον Ντέιβις. Με 14,4 πόντους είναι ο τέταρτος σκόρερ της διοργάνωσης και βγήκε μπροστά στις τελευταίες αγωνιστικές της regular season κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις τον Απρίλιο. Εξαιρετικός επίσης ο Μάριους Γκριγκόνις, τρέχει το μακρύτερο σερί εύστοχων βολών (54) στην Ευρωλίγκα, έχει ποσοστό φέτος 96,3% και σουτάρει από το τρίποντο με το εκπληκτικό 49,2% (τέταρτο καλύτερο ποσοστό στο πρωτάθλημα).

Για τον Σάρας η μονομαχία κόντρα στον δάσκαλό του αποτελεί τεράστια πρόκληση. Προφανώς ο Λιθουανός κόουτς δεν διαθέτει στη φαρέτρα του τα όπλα του Ζοτς, όμως υπόσχεται πως η Ζαλγκίρις θα αποδειχθεί σκληρό καρύδι για τους επίδοξους πρωταθλητές Ευρώπης και ειδικά στη «Ζαλγκίριο Αρένα» θα προσπαθήσει να τους κάνει τη ζημιά

(2) ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ 24-6 – (7) ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 15-15

Related image

Κανονική περίοδος (1-1)

Μπασκόνια – ΤΣΣΚΑ 76-73 (7/12)

ΤΣΣΚΑ – Μπασκόνια 82-78 (4/4)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Η «ρωσική αρκούδα» κάθε χρόνο ξεκινάει ως ένα από τα 2-3 μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση της Euroleague, ωστόσο την τελευταία δεκαετία έχει μόνο έναν τίτλο, αυτόν του 2016.

Μπορεί πάντως να ισχυρίζεται πως είναι η βασίλισσα των Final Four μετρώντας 18 συμμετοχές. Κόντρα στην Μπασκόνια θα ψάξει την όγδοη σερί παρουσία της σε Final Four, καθώς δεν έχει λείψει ποτέ από την τελική τετράδα μετά το 2011.

Η ΤΣΣΚΑ έκλεισε τη regular season με στιλ γράφοντας 11 νίκες στα τελευταία 12 ματς, με μοναδική ήττα αυτή από τον Παναθηναϊκό στον πόντο με το «τρελό» τρίποντο του Νικ Καλάθη στην εκπνοή.

Ως είθισται επί ημερών Ιτούδη, η ΤΣΣΚΑ είναι από τις πιο ευχάριστες ομάδες στο μάτι, κερδίζει μέσα από την επίθεσή της και αρέσκεται σε μεγάλα σκορ. Εχει τη δεύτερη πιο παραγωγική επίθεση της διοργάνωσης με 86,8 πόντους και το τρίτο καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα (40%).

Ντε Κολό (14 π., 3,5 ασίστ) και Ροντρίγκες (10 π., 4,8 ασίστ) συνεχίζουν να αποτελούν το κορυφαίο δίδυμο γκαρντ στην Ευρώπη, ωστόσο φέτος η ΤΣΣΚΑ έχει αναδείξει κι άλλους ηγέτες όπως ο Γουίλ Κλάιμπερν και ο Κόρι Χίγκινς.

Ο Κλάιμπερν είναι ο πέμπτος καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος στο index rating (18.0), τέταρτος στα ριμπάουντ (7,1) και όγδοος σκόρερ (13,7), ενώ ο Χίγκινς είναι δεύτερος σκόρερ (14,9) στη λίγκα και δεύτερος πιο εύστοχος σουτέρ τριών πόντων (53,2%)! Αν προσθέσουμε και τον Χάκετ, ο οποίος θα αναλάβει τις ειδικές αποστολές στην άμυνα, η ΤΣΣΚΑ έχει ίσως την πληρέστερη περιφέρεια της Euroleague.

Στη frontline ο Ιτούδης παίζει με δύο undersized σέντερ, τον Χάινς και τον Χάντερ. Αμφότεροι έχουν εξελιχθεί σε μετρ του πικ εν ρολ, βάζουν καλά το κορμί τους στην άμυνα, ωστόσο η ρωσική ομάδα ούτε μακρύ κορμί έχει στο πέντε, ούτε κάποιον ψηλό στον οποίο θα ακουμπήσει την μπάλα με σιγουριά στο ποστ και θα της προσφέρει σταθερούς πόντους παίζοντας με πλάτη.

Άλλο ένα μείον για την ΤΣΣΚΑ είναι το φτωχό ποιοτικά ρωσικό στοιχείο. Ο Βοροντσέβιτς πραγματοποιεί τη χειρότερη χρονιά της καριέρας του, ο αντιτουριστικός Αντόνοφ είναι μετρίων δυνατοτήτων, ο Μπολομπόι είναι τρίτη επιλογή στους σέντερ πίσω από Χάινς, Χάντερ και ως εκ τούτου στην εξίσωση απομένει μόνο ο οικονομικός και καλός αμυντικός Κουρμπάνοφ.

Σε κάθε περίπτωση, η ΤΣΣΚΑ διαθέτει ένα ποιοτικό ροτέισον 8-9 παικτών και έχοντας το πλεονέκτημα έδρας εκ των πραγμάτων θεωρείται το μεγάλο φαβορί απέναντι στην Μπασκόνια, διότι από την ήττα κόντρα στον Ολυμπιακό το 2008 δεν έχει χάσει άλλο ματς στη Μόσχα σε σειρά πλέι οφ!

Μπασκόνια

Παλικαρίσια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρόκριση της Μπασκόνια στα πλέι οφ. Πόσοι άραγε πίστευαν ότι θα τα κατάφερνε με τον Σενγκέλια να χάνει 14 αγώνες, τον Γκρέιντζερ 18 και τον Τζάνινγκ να τραυματίζεται τον Μάρτιο, στο πιο κρίσιμο σημείο της regular season;

Κι όλα αυτά ενώ ξεκίνησε τη σεζόν με ρεκόρ 2-6, εξέλιξη που την οδήγησε στην αντικατάσταση του Πέδρο Μαρτίνεθ με τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς, κίνηση που τελικά αποδείχθηκε ματ για τους Βάσκους.

Η Μπασκόνια αφού ξεπέρασε τον σκόπελο των τραυματισμών, βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη σειρά κόντρα στην ΤΣΣΚΑ διότι ο κορυφαίος πάουερ φόργουορντ της Ευρώπης, Τορνίκε Σενγκέλια αποθεραπεύτηκε και θα ενισχύσει κανονικά τις προσπάθειές της για την έκτη πρόκριση της ιστορίας της σε Final Four και πρώτη μετά το 2016, όταν στον πάγκο της βρισκόταν ξανά ο Περάσοβιτς.

Image result for baskonia shengelia

Εξι παίκτες από την ομάδα του Κροάτη κόουτς έχουν τουλάχιστον 9 πόντους ανά αγώνα. Ο 36χρονος Ουέρτας διάγει δεύτερη νιότη μοιράζοντας 4,7 ασίστ κατά μέσο όρο, ο Βιλντόσα εκτελεί με πάνω από 40% στο τρίποντο και ο Πουαριέ αναδεικνύεται φέτος στον X Factor των Βάσκων. Ο Γάλλος σέντερ έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου και συγκαταλέγεται πλέον δικαιωματικά στους τρεις καλύτερους seven footers της Ευρώπης. Σκοράρει 11,3 πόντους ανά ματς και είναι ο πρώτος ριμπάουντερ της διοργάνωσης με 8,1.

Η Μπασκόνια είναι σίγουρο πως θα παλέψει για κάθε μπάλα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, ούσα μάλιστα η τρίτη καλύτερη ομάδα της λίγκας σε επιθετικά ριμπάουντ (11,2). Επίσης αισιοδοξεί ότι μπορεί να ακολουθήσει σε υψηλά σκορ τους Ρώσους, διότι είναι ομάδα ρυθμού και διαθέτει εξαιρετική δημιουργία (18,5 ασίστ ανά αγώνα, τρίτη καλύτερη επίδοση του πρωταθλήματος).

Οι πιθανότητές της βέβαια δεν είναι με το μέρος της, όμως το γεγονός ότι το Final Four διεξάγεται στην έδρα της, τη «Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα» αποτελεί έξτρα κίνητρο και δεν αποκλείεται να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη αντίπαλος για την ΤΣΣΚΑ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ