el
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οι 10 καλύτεροι τερματοφύλακες της χρονιάς

Πάμε να δούμε τους 10 καλύτερους τερματοφύλακες της χρονιάς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αφού έχουμε ήδη δει τις κορυφαίες επιθετικές τριπλέτες.

Μία καλή ομάδα πάντα ξεκινάει από έναν καλό τερματοφύλακα. Πόσο μάλλον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, όπου η θέση έχει αναβαθμιστεί και οι τερματοφύλακες συμμετέχουν πιο πολύ από ποτέ στο παιχνίδι.

Ακολουθούν οι 10 κορυφαίοι γκολκίπερ της σεζόν 2019-20 ανάμεσα στα 10 καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Γλωσσάρι

PSXG (Προσδοκώμενα γκολ με βάση τα σουτ στον στόχο)

PSXG/SoT (Βαθμός δυσκολίας, προκύπτει από το κλάσμα Προσδοκώμενα γκολ με βάση τα σουτ στον στόχο/Σουτ στον στόχο)

Συντελεστής PSXG +/- (Η διαφορά στα Προσδοκώμενα γκολ με βάση τα σουτ στον στόχο και στα πραγματικά γκολ που έχει δεχθεί ο γκολκίπερ)

10 ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΟΡΙΑ (Χετάφε) – 14 clean sheets

Real Madrid draws Getafe, loses ground to Atletico - Sportsnet.ca

Η μικρή αλλά θαυματουργή Χετάφε του Χοσέ Μπορδαλάς είχε μπει στο μάτι των μεγάλων στην Πριμέρα και πριν τη διακοπή λόγω κορονοϊού διεκδικούσε επί ίσοις όροις την παρθενική της έξοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στην εξαιρετική της πορεία για δεύτερη διαδοχική σεζόν κομβικό ρόλο διαδραματίζει ο Νταβίντ Σόρια. Ο 27χρονος Μαδριλένος γκολκίπερ καθοδηγεί υποδειγματικά την άμυνά του, η οποία αποτελεί το ισχυρό χαρτί της σκληροτράχηλης Χετάφε.

Ο Σόρια έχει την τρέχουσα σεζόν τα περισσότερα clean sheets (12) στο ισπανικό πρωτάθλημα μαζί με τον Κουρτουά. Σε 30 συνολικά συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις έχει κρατήσει φέτος ανέπαφα τα δίχτυα του 14 φορές, δέχεται δηλαδή ένα γκολ κάθε 100 λεπτά.

Σε 78 σουτ στον στόχο έχει αποκρούσει τα 53, έχει δηλαδή ποσοστό 69,2% στην Πριμέρα. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η επίδοσή του στα PSXG, όπου με βαθμό δυσκολίας 0,36 (PSXG/SoT) ο συντελεστής του είναι θετικός (+2,8).

Δηλαδή η Χετάφε θα έπρεπε να είχε δεχθεί στο πρωτάθλημα 27,8 γκολ και όχι 25.

9 ΤΙΜΠΟ ΚΟΥΡΤΟΥΑ (Ρεάλ Μαδρίτης) – 14 clean sheets

Real Madrid, here is how Twitter reacted to Courtois' mistake ...

Παρότι θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων στον κόσμο δεν ήταν εύκολο να μπει στα παπούτσια του Κέιλορ Νάβας. Στην περσινή καταστροφική σεζόν για τη Ρεάλ, μάλιστα, εξελίχθηκε σε αποδιοπομπαίο τράγο των φίλων της ομάδας.

Φέτος, όμως, αποδεικνύει την κλάση του και ασφαλώς η συμβολή του είναι καθοριστική για να έχει η Ρεάλ την καλύτερη άμυνα του ισπανικού πρωταθλήματος με μόλις 19 γκολ παθητικό.

Ο 27χρονος Βέλγος τερματοφύλακας έχει αγωνιστεί σε 32 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και έχει κρατήσει το μηδέν 14 φορές, εκ των οποίων οι 12 στην Πριμέρα.

Στο ισπανικό πρωτάθλημα έχει εξαιρετικό ποσοστό αποκρούσεων, που ανέρχεται στο 74,2% με 46 επεμβάσεις σε 62 σουτ στον στόχο. Με βαθμό δυσκολίας 0,29 (PSXG/SoT) έχει θετικό συντελεστή (+1,4) στα PSXG.

Εκεί που παρουσιάζει πτώση συγκριτικά με πέρυσι είναι στην ευστοχία στις πάσες. Εχει ποσοστό 56% σε πάσες άνω των 22 μέτρων και ποσοστό 26,2% σε αυτές άνω των 36 μέτρων.

8 ΑΛΙΣΟΝ (Λίβερπουλ)14 clean sheets

Alisson Becker has added something to his Liverpool locker, taking ...

Αυτός και ο Φαν Ντάικ είναι οι δύο μεταγραφές που άλλαξαν ολοκληρωτικά το στάτους της Λίβερπουλ και από αουτσάιντερ τη μετέτρεψαν σε πρωταθλήτρια Ευρώπης και προσεχώς σε πρωταθλήτρια Αγγλίας.

Τη φετινή σεζόν έχασε 11 ματς στην Πρέμιερ λόγω τραυματισμού, ωστόσο η απουσία του έγινε πιο αισθητή από ποτέ στο Τσάμπιονς Λιγκ και στη ρεβάνς με την Ατλέτικο, όπου οι γκάφες του Αντριάν καταδίκασαν την ομάδα του Κλοπ. Με τον Αλισον παρόντα, πιθανότατα η έκβαση θα ήταν πολύ διαφορετική.

Συνολικά τη φετινή σεζόν ο Αλισον έχει αγωνιστεί σε 28 παιχνίδια και έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του 14 φορές, δηλαδή δέχεται ένα γκολ κάθε 153 λεπτά! Στα 20 ματς που αγωνίστηκε στην Πρέμιερ είχε ποσοστό αποκρούσεων 80,4%. Ο συντελεστής του στα PSXG (15,6) είναι θετικός (+4,6), αφού δέχθηκε μόλις 11 γκολ με βαθμό δυσκολίας στο 0,28.

Από εκεί και πέρα ο Βραζιλιάνος γκολκίπερ φημίζεται για την ικανότητά του με την μπάλα στα πόδια και τα νούμερά του το αποδεικνύουν περίτρανα καθώς έχει σπουδαία ποσοστά ευστοχίας σε μακρινές μεταβιβάσεις: 53,2% σε πάσες άνω των 36 μέτρων και 74,1% σε πάσες άνω των 22 μέτρων.

7 ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΟΪΕΡ (Μπάγερν) – 15 clean sheets

Manuel Neuer: "Hätten es gerne früher klar gemacht" - Champions ...

Δεν πάει πολύ καιρός που άπαντες θεωρούσαν τον Νόιερ τον κορυφαίο τερματοφύλακα του πλανήτη. Το 2014 κατετάγη τρίτος στην ψηφοφορία για τη Χρυσή Μπάλα, κάτι πρωτοφανές για γκολκίπερ.

Στα χρόνια του Γκουαρδιόλα έφτασε να παίζει σχεδόν στη μεσαία γραμμή στα ματς της Μπουντεσλίγκα. Πλέον στα 34 του εξακολουθεί να αποτελεί μία από στις σταθερές αξίες της Μπάγερν και της εθνικής Γερμανίας.

Σε 37 αγώνες τη φετινή σεζόν μετράει 15 clean sheets. Στην Μπουντεσλίγκα σε 26 συμμετοχές έχει 73,3% ποσοστό αποκρούσεων και έχει βοηθήσει ώστε η Μπάγερν να διατηρεί το κορυφαίο παθητικό (26) στην κατηγορία μαζί με τη Λειψία.

Εκεί πάντως που παραμένει ακαταμάχητος είναι στο build up. Το ποσοστό επιτυχίας σε πάσες που επιχείρησε άνω των 36 μέτρων ανέρχεται σε 60,4% και σε πάσες άνω των 22 μέτρων σε 78,6%!

6 ΑΝΤΡΕ ΟΝΑΝΑ (Αγιαξ) – 15 clean sheets

Record for Onana: Non-European player with most games for Ajax ...

Θεωρείται ο κορυφαίος Αφρικανός γκολκίπερ στον κόσμο. Εντάχθηκε στον Αγιαξ το 2015 και έκτοτε κάθε χρόνο γίνεται καλύτερος. Οντας μόλις 24 ετών έχει ακόμη πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και είναι δεδομένο πως κάποια στιγμή θα πάρει μεταγραφή σε κάποια από τις Τοπ5 λίγκες.

Τη φετινή σεζόν έχει αγωνιστεί σε 39 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις και μετράει 15 καθαρές εστίες. Στο ολλανδικό πρωτάθλημα σε 69 σουτ εντός στόχου απέκρουσε τα 50, ποσοστό 72,5%.

Από την ημέρα που καθιερώθηκε ως πρώτος κίπερ του Αίαντα, η ολλανδική ομάδα κερδίζει στην Ερεντιβίζιε 2,40 πόντους κατά μέσο όρο και η διαφορά τερμάτων είναι θετική (+235 γκολ). Σε σύνολο 121 αγώνων σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας έχει δεχθεί 106 γκολ, δηλαδή ένα τέρμα κάθε 102,7 λεπτά.

5 ΓΙΑΝ ΟΜΠΛΑΚ (Ατλέτικο Μαδρίτης) – 15 clean sheets

Jan Oblak is the Messi of goalkeepers, says Atletico Madrid boss ...

Αποτελεί τον τελευταίο βράχο στο αμυντικό τείχος του Ντιέγκο Σιμεόνε. Η εμφάνισή του στο Ανφιλντ ήταν συγκινητική: οι επιθέσεις της Λίβερπουλ διαδέχονταν η μία την άλλη σε ρυθμό κυμάτων, όμως ο Ομπλακ δεν λύγιζε και μαζί με τον Γιορέντε οδήγησαν την Ατλέτικο σε μία επική πρόκριση.

Ο 27χρονος Σλοβένος τερματοφύλακας κάθε χρόνο επιβεβαιώνει πως ανήκει στην ευρωπαϊκή ελίτ και πλέον δικαίως μπαίνει στην κουβέντα για τα κορυφαία γάντια του κόσμου. Αλλωστε εδώ και τέσσερις σερί σεζόν αναδεικνύεται ο καλύτερος γκολκίπερ της Πριμέρα.

Φέτος σε 37 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις έχει μετρήσει 15 clean sheets, δηλαδή δέχεται γκολ κάθε 110 λεπτά. Στην καριέρα του με τη φανέλα των Μαδριλένων έφτασε τις 100 καθαρές εστίες μόλις σε 178 ματς!

Στο ισπανικό πρωτάθλημα διατηρεί το δεύτερο καλύτερο ποσοστό αποκρούσεων με 73,3%. Πέρυσι και πρόπερσι όπου η Ατλέτικο τερμάτισε δεύτερη στη La Liga ήταν απολαυστικός έχοντας εξωπραγματικό συντελεστή στα PSXG με +12,3 και +10,3 αντίστοιχα. Φέτος αυτό το νούμερο έχει γίνει αρνητικό (-2,3) και εξηγεί εν πολλοίς γιατί οι «ροχιμπλάνκος» είναι αβέβαιο αν θα τερματίσουν στην πρώτη τετράδα.

4 ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΣ (Μπενφίκα) – 16 clean sheets

Αποχωρεί από την Μπενφίκα ο Βλαχοδήμος (photos) - Newsbomb ...

Πωλήθηκε από τον Παναθηναϊκό στην Μπενφίκα πριν τρία χρόνια με 2,5 εκατ. ευρώ και τώρα η αξία του ξεπερνάει τα 12 εκατ., με τους «αετούς» να έχουν ορίσει ως αρχική τιμή τα 15.

Ο Βλαχοδήμος εδώ και 1,5 χρόνο αποτελεί τον φύλακα-άγγελο της Μπενφίκα, στέφθηκε πρωταθλητής Πορτογαλίας το 2019 και έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών ομάδων και ειδικά γερμανικών καθώς γεννήθηκε και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στη Στουτγάρδη.

Τη φετινή σεζόν σε 35 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις έχει κρατήσει απαραβίαστη την εστία του 16 φορές. Στο πορτογαλικό πρωτάθλημα το ποσοστό αποκρούσεών του είναι σπουδαίο αφού ξεπερνάει το 83%, επίδοση που είναι η καλύτερη της καριέρας του.

Με τον Βλαχοδήμο στην εστία η Μπενφίκα κερδίζει κατά μέσο 2,51 πόντους στο πρωτάθλημα. Σε 58 αναμετρήσεις έχει δεχθεί 44 γκολ, δηλαδή δέχεται τέρμα κάθε 118,6 λεπτά.

3 ΚΕΪΛΟΡ ΝΑΒΑΣ (Παρί Σ.Ζ.) – 17 clean sheets

Keylor Navas Stifles His Old Teammates in P.S.G.'s Draw With Real ...

Ο 33χρονος Κοσταρικανός γκολκίπερ συγκαταλέγεται σταθερά εδώ και μία εξαετία στους κορυφαίους των κορυφαίων της θέσης.

Μετά από μία απόλυτα επιτυχημένη πενταετή θητεία στη Ρεάλ, με τρεις κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ, μετακόμισε στο Παρίσι, με την Παρί Σ.Ζ. να ελπίζει ότι ο Νάβας θα έφερνε μαζί του από τη Μαδρίτη και το άστρο του νικητή που κουβαλούσε όλα αυτά τα χρόνια υπερασπιζόμενος τα γκολπόστ της «βασίλισσας».

Σε 31 επίσημους αγώνες την τρέχουσα σεζόν έχει κρατήσει το μηδέν 17 φορές. Δέχεται δηλαδή γκολ κάθε 116 λεπτά και έχει ποσοστό καθαρών εστιών στο 54,8% που είναι το δεύτερο καλύτερο φέτος στην Ευρώπη. Αν μάλιστα μικρύνουμε το δείγμα στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου ο Νάβας μετράει πέντε clean sheets σε επτά ματς τότε το ποσοστό εκτοξεύεται στο 71,4%.

Στο Σαμπιονά σε 18 συμμετοχές έχει ποσοστό αποκρούσεων στο 72,3%. Πολύ βελτιωμένα εξάλλου παρουσιάζονται τα νούμερα του στις μεταβιβάσεις συγκριτικά με την προηγούμενη διετία στη Ρεάλ. Εχει 50,8% ποσοστό επιτυχίας σε πάσες άνω των 36 μέτρων και 73,5% σε πάσες άνω των 22 μέτρων.

2 ΣΙΜΟΝ ΜΙΝΙΟΛΕ (Κλαμπ Μπριζ) – 20 clean sheets

2019-2020 UEFA Champions League (2019-2020)

Επαιξε για εννιά ολόκληρα χρόνια στην Αγγλία. Από το 2013 φορούσε τη φανέλα της Λίβερπουλ και για μία τετραετία ήταν το Νο.1 των «κόκκινων». Το 2017/18 ο χρόνος συμμετοχής του περιορίστηκε (19 αγώνες) και πέρυσι με την έλευση του Αλισον αναμενόμενα εκμηδενίστηκε.

Εχοντας πια πατήσει τα 32 πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην πατρίδα του. Με τις πολύτιμες εμπειρίες που έχει συλλέξει από την Πρέμιερ και την εθνική Βελγίου, η παρουσία του στην εστία της Κλαμπ Μπριζ αποτελεί ασφαλώς πολυτέλεια για τον βελγικό σύλλογο.

Με τον Μινιολέ στον άσο η Μπριζ πραγματοποίησε εξαιρετική κανονική περίοδο στην Jupiler League, εξασφάλισε σημαντική διαφορά από τη δεύτερη Γάνδη και αν τελικά γίνουν τα πλέι οφ όλα δείχνουν ότι ο τίτλος από την ομάδα της Δυτικής Φλάνδρας δεν ξεφεύγει.

Σε 43 επίσημα ματς φέτος έχει καταγράψει 20 καθαρές εστίες, δέχεται δηλαδή γκολ κάθε 105 λεπτά. Στο πρωτάθλημα έχει αγωνιστεί 27 φορές και έχει δεχθεί μόνο 13 γκολ κρατώντας το μηδέν σε 16 αγώνες, δηλαδή σε ποσοστό 59%!

1 ΜΑΡΚΟ ΜΠΙΖΟΤ (Αλκμααρ) – 27 clean sheets

Bizot: 'Fantastic to match De Goeij and Van der Sar figures ...

Από τους βασικούς λόγους που η Αλκμααρ φέτος διεκδικεί στα ίσα το ολλανδικό πρωτάθλημα από τον Αγιαξ. Ο 29χρονος Μάρκο Μπιζότ πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και έχει μακράν τις περισσότερες καθαρές εστίες ανάμεσα σε όλους τους τερματοφύλακες των 10 κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης!

Προϊόν των ακαδημιών του Αγιαξ, δεν μπόρεσε ωστόσο να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα. Περιπλανήθηκε σε Καμπούρ, Γκρόνινγκεν, Γκενκ και από το 2017 ανήκει στην AZ, όπου είναι σταθερά ο πρώτος γκολκίπερ της.

Σε 41 επίσημα ματς φέτος έχει διατηρήσει το μηδέν 27 φορές, σε ποσοστό δηλαδή 65,9%. Δέχεται γκολ κάθε 134 λεπτά. Στο πρωτάθλημα τα στατιστικά του είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά, καθώς σε 24 συμμετοχές έχει κρατήσει το μηδέν 18 φορές!

Είναι ενδεικτικό ότι η Αλκμααρ έχει την καλύτερη άμυνα της ολλανδικής λίγκας με 17 γκολ, ωστόσο ο Μπιζότ έχει δεχθεί μόλις 11. Τα υπόλοιπα έξι τα δέχθηκε ο αναπληρωματικός Ρόντι Ντε Μπουρ σε μόλις 172 λεπτά.

Ο Μπιζότ μπορεί να περηφανεύεται ότι διατηρεί και το κορυφαίο ποσοστό αποκρούσεων, το οποίο ανέρχεται στο εντυπωσιακό 85,1% (!) σε 67 σουτ εντός εστίας στο ολλανδικό πρωτάθλημα.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ