el
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μίνι ανασκόπηση στην Ευρωλίγκα

Η γνωστή συνταγή Ομπράντοβιτς

Την κατάκτηση της Ευρωλίγκας για πρώτη φορά στην Ιστορία της πανηγύρισε πέρσι η Φενερμπαχτσέ. Η κάτοχος του τροπαίου και φέτος λογίζεται δίκαια ως ένα από τα φαβορί αρχικά για το Final 4 και στη συνέχεια την κατάκτηση της φετινής διοργάνωσης. Με ένα ντεμαράζ νικών και πιο πρόσφατη την επικράτηση επί του Παναθηναϊκού, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς παρέμεινε ψηλά στην βαθμολογία και σε απόσταση… αναπνοής από την κορυφή. Οι Μπρεντ Γουαναμέικερ (γκαρντ), Γιαν Βέσελι (Φόργουορντ – Σέντερ) και Λουίτζι Ντατόμε (Φόργουορντ) είναι οι πρώτοι σκόρερ για την ομάδα του Σέρβου προπονητή, ο οποίος παίρνει πολλές λύσεις και από τον Κώστα Σλούκα. Ο έλληνας γκαρντ έρχεται μάλιστα τις περισσότερες φορές από τον πάγκο (4 φορές στην βασική 5άδα σε 17 ματς) και σκοράρει 12.2 πόντους μ.ο.

Με τη δύναμη της έδρας

Η μόνη ομάδα στη φετινή διοργάνωση που μετράει το απόλυτο νικών εντός έδρας, είναι ο Παναθηναϊκός. Εννέα αγώνες για το «τριφύλλι» στο ΟΑΚΑ και ισάριθμες νίκες. Στη δύναμη της έδρας θα στηριχθεί στην προσπάθεια να τερματίσει αφενός ψηλά στην κατάταξη και αφετέρου να διεκδικήσει την πρόκριση για το FINAL 4 του Βελιγραδίου. Μεγάλος πρωταγωνιστής για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, ο Νικ Καλάθης. Η παρουσία του διεθνή γκαρντ είναι καθοριστικής σημασίας για τους «πράσινους» και η απόδοσή του αποτελεί βαρόμετρο. Στην περίπτωσή του, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Με 210 πόντους και 123 ασίστ σε 15 συμμετοχές, οδηγεί την ομάδα εκ του ασφαλούς, έχοντας άξιους συμπαραστάτες τους Τζέιμς Γκιστ (Φόργουορντ – Σέντερ), Νίκο Παππά (γκαρντ), Κρις Σίνγλετον (Σέντερ), ενώ ως έκτος παίκτης μπορεί να θεωρηθεί ο Κέι Σι Ρίβερς (Φόργουορντ).

Για ακόμα μία υπέρβαση
Με πέντε παρουσίες σε τελικό Ευρωλίγκα από το 2009-10 και με δύο κατακτήσεις του τροπαίου σε αυτό το διάστημα, ο Ολυμπιακός θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Οι «ερυθρόλευκοι» και φέτος δείχνουν ικανοί να κάνουν το μεγάλο βήμα και να βρεθούν στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη και να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο στο Βελιγράδι. Παρά την απουσία του ηγέτη τους, Βασίλη Σπανούλη (γκαρντ) για μεγάλο μέρος στην αρχή της περιόδου, οι Πειραιώτες παρέμειναν ανταγωνιστικοί και φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, στηριζόμενοι κυρίως στον Γιώργο Πρίντεζη. Ο διεθνής φόργουορντ είναι και φέτος ένας από τους παίκτες στους οποίους στηρίζει πολλά η ομάδα, στην οποία σκοράρει κατά μέσο όρο 11.8 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά ενώ έχει σημαντική συνεισφορά και στον τομέα των ριμπάουντ. Ευχάριστη έκπληξη τη φετινή σεζόν η παρουσία του Τζέιμς ΜακΛιν (Σέντερ), ο οποίος δίνει σημαντικότατες βοήθειες προερχόμενος από τον πάγκο ενώ καθοριστική είναι και η συμβολή του Νικόλα Μιλουτίνοφ (Σέντερ).

Το 13άρι της «Βασίλισσας»
Η ομάδα του Ολυμπιακού ήταν η τελευταία που υποχρέωσε σε ήττα την Ρεάλ Μαδρίτης, στην αναμέτρηση του ΣΕΦ στις 08/12/2017. Εκτοτε οι ισπανοί «τρέχουν» ένα σερί 13 νικών σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, με πιο πρόσφατη τη νίκη επί της Μπασκόνια για την Ισπανική ACB. Ο Πάμπλο Λάσο παραμένει από το 2011 στην τεχνική ηγεσία και ευελπιστεί να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση της δεύτερης Ευρωλίγκας επί της εποχής του (η πρώτη το 2015, συνολικά ο σύλλογος έχει 9 ευρωπαϊκά). Ο 50 χρονος πλέον Λάσο, που αγωνίστηκε και σαν παίκτης για μία διετία στην Ρεάλ Μαδρίτης, βλέπει ακόμα έναν παίκτη του έτοιμο να κάνει το μεγάλο βήμα και το NBA. Μετά τον Νικόλα Μίροτιτς (Φόργουορντ), ακόμα ένα μεγάλο ταλέντο είναι έτοιμο να περάσει την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πρόκειται για τον Λούκα Ντόντσιτς. Ο 18χρονος Σλοβένος γκαρντ-φόργουορντ συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα από την κατάκτηση του Eυρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Σλοβενία. Μέχρι στιγμής είναι πρώτος σκόρερ της «βασίλισσας» στην Ευρωλίγκα, έχοντας τα περισσότερα εύστοχα δίποντα, τρίποντα αλλά και βολές για την ομάδα του. Παράλληλα, βοηθάει τόσο δημιουργικά μοιράζοντας ασίστ όσο και αμυντικά με τα κλεψίματά του (δεύτερος για την Ρεάλ με 22). Για τον Ντόντσιτς, υπάρχει θεωρητικό ενδιαφέρον από τους Ντάλας Μάβερικς και είναι έτσι πολύ πιθανό από του χρόνου να αγωνίζεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο Ντόντσιτς, χαρακτηρίζεται μάλιστα στην Αμερική ως ο νέος Τόνι Κούκοτς.

Το μέλλον του ανήκει

Σε έναν από τους κορυφαίους προπονητές, δείχνει πως θα εξελιχθεί ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός, που μεταξύ άλλων έκανε καριέρα στον Παναθηναϊκό, από τον Ιανουάριο του 2016 βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Ζαλγκίρις Κάουνας, η οποία φέτος αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της περιόδου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο 41 ετών Γιασικεβίτσιους το καλοκαίρι αρνήθηκε πρόταση από το ΝΒΑ και τους Σαν Αντόνιο Σπερς, ώστε να ενταχθεί στο προπονητικό τιμ, υπό τον Γκρεγκ Πόποβιτς. Ο Καναδός πόιντ γκαρντ, Κέβιν Πάνγκος και ο Λιθουανός Φόργουορντ Παούλιος Γιανκούνας, είναι οι πρώτοι σκόρερ για την Ζαλγκίρις στη διοργάνωση, με 225 και 226 πόντους αντίστοιχα (** Δεν υπολογίζεται το ματς της Πέμπτης 18/01).

Ο Σβεντ των 22,2 πόντων ανά αγώνα

Θεωρητικά, λίγο καλύτερη από ότι αναμενόταν, είναι η πορεία των Μακάμπι Τελ Αβίβ και Χίμκι στη φετινή διοργάνωση. Μεγάλος πρωταγωνιστής για την Χίμκι, στην οποία προπονητής είναι ο πρώην «ερυθρόλευκος» Γιώργος Μπαρτζώκας, είναι ο Ρώσος γκαρντ, Αλεξέι Σβεντ. Ο 29χρονος με 22,2 πόντους ανά ματς (** Δεν υπολογίζεται ο αγώνας με Ολυμπιακό στις 18/01)  είναι μακράν ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας και αδιαμφισβήτητα ο ηγέτης της. Ο Σβεντ άρχισε την καριέρα του από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αγωνίστηκε στη χώρα του και σε Χίμκι, Ντιναμό Μόσχας και αποχώρησε το 2012 για την Αμερική και το ΝΒΑ, πριν επιστρέψει σε πάτρια εδάφη το 2015.

Οι απογοητεύσεις της σεζόν…

Κατώτερη είναι αντίθετα η παρουσία των Εφές και Μπαρτσελόνα. Η Εφές παραμένει καθηλωμένη στις τελευταίες θέσεις, πληρώνοντας κυρίως την κακή αμυντική της συμπεριφορά ενώ αντίθετα η Μπαρτσελόνα απογοητεύει σε όλους σχεδόν τους τομείς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Καταλανούς είναι η εκτός έδρας συμπεριφορά (1 νίκη, 8 ήττες), τομέας ο οποίος έχει στοιχίσει σε μεγάλο βαθμό στην ομάδα του Σίτο Αλόνσο. Ο Ισπανός ανέλαβε το καλοκαίρι την τεχνική ηγεσία των «μπλαουγκράνα» και στηρίζεται κυρίως σε έναν κορμό 7-8 παικτών, με καλύτερο μέχρι στιγμής τον Γάλλο πλέι μέικερ, Τομάς Ερτέλ. Ο 28χρονος, που αποκτήθηκε φέτος από την Εφές, είναι ο πρώτος σκόρερ της Μπαρτσελόνα στη φετινή διοργάνωση της Ευρωλίγκα, με 187 πόντους (** Δεν υπολογίζεται το ματς στις 18/01). Συμπαραστάτης του Γάλλου στην επίθεση των Καταλανών, ο επίσης Γάλλος Φόργουορντ –σέντερ, με πολύχρονη θητεία στον ΝΒΑ, Κέβιν Σεραφέν.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ