el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ντόρτμουντ vs Μπάγερν: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Η Μπάγερν κατέκτησε πέρυσι το νταμπλ, συνεπώς θα διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο της νέας σεζόν από τη δευτεραθλήτρια Ντόρτμουντ, η οποία δεν μπόρεσε να ανακόψει την επταετή κυριαρχία των Βαυαρών τερματίζοντας στο -2 από τους πρωταθλητές στην περσινή Μπουντεσλίγκα.

Το Σούπερ Καπ διεξάγεται είτε στην έδρα του κυπελλούχου, είτε στου δευτεραθλητή, άρα οι κάμερες και τα φώτα το ερχόμενο Σάββατο θα ανάψουν στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» για ένα ματς όπου δεν προβλέπεται παράταση αλλά κατευθείαν πέναλτι εφόσον λήξει ισόπαλο στην κανονική διάρκεια.

Πάμε όμως να δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για το Σούπερ Καπ και την πρώτη εφετινή μονομαχία των δύο μεγάλων δυνάμεων του γερμανικού ποδοσφαίρου.

1. 20 χρόνια Σούπερ Καπ

Η φετινή έκδοση είναι η 20ή για το Σούπερ Καπ Γερμανίας. Ξεκίνησε ως θεσμός το 1987 υπό την αιγίδα της γερμανικής ομοσπονδίας (DFB), ωστόσο το 1997 διακόπηκε και αντικαταστάθηκε για μία δεκαετία από το Λιγκ Καπ, το οποίο λάμβανε χώρα ως μίνι τουρνουά προετοιμασίας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πριν ξεκινήσει η Μπουντεσλίγκα.

Τελικά, το 2010 το Σούπερ Καπ επανήλθε, ωστόσο διοργανώνεται πλέον από τη γερμανική Football League (DFL), που έχει την ευθύνη για την Μπουντεσλίγκα και την Τσβαϊτελίγκα.

2. Πολυνίκης η Μπάγερν, ακολουθεί η Ντόρτμουντ

Μπάγερν και Ντόρτμουντ κυριαρχούν στο γερμανικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 30 χρόνια, επομένως εκ των πραγμάτων έχουν την πρωτοκαθεδρία και στο Σούπερ Καπ.

Οι Βαυαροί έχουν 13 παρουσίες στο θεσμό και μετρούν 7 κατακτήσεις με τελευταία την περσινή (5-0 την Αϊντραχτ). Από την πλευρά τους οι Βεστφαλοί έχουν δώσει το «παρών» σε 9 Σούπερ Καπ κατακτώντας τα 5 εξ αυτών, με τελευταίο το 2014 (2-0 την Μπάγερν).

3. Το 7ο Klassiker σε Σούπερ Καπ

Μπάγερν και Ντόρτμουντ έχουν διασταυρωθεί στο παρελθόν άλλες έξι φορές με έπαθλο το Σούπερ Καπ. Οι τίτλοι έχουν μοιραστεί αφού τρεις φορές κέρδισε η Μπάγερν και ισάριθμες η Ντόρτμουντ. Αυτό σημαίνει ότι όποιος κερδίσει φέτος θα πάρει κεφάλι στις μεταξύ τους μονομαχίες στο Σούπερ Καπ.

Στο πιο πρόσφατο Klassiker σε Σούπερ Καπ ήρθαν ισόπαλες 2-2 και έλυσαν τις διαφορές τους στα πέναλτι, όπου οι Βαυαροί επικράτησαν με 5-4.

4. Ο νόμος του «Λέβα»

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Σούπερ Καπ με 5 γκολ. Είναι επίσης πρώτος και σε συμμετοχές με 8 (5 με την Μπάγερν, 3 με την Ντόρτμουντ), όσες έχει και ο Τόμας Μίλερ.

Ο «Λέβα» πέρυσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα για τέταρτη φορά σημειώνοντας 22 γκολ. Εφτασε έτσι τα 202 συνολικά και αποτελεί τον κορυφαίο αλλοδαπό σκόρερ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα προσπερνώντας τον Κλαούντιο Πιζάρο.

Image result for robert lewandowski

Ο Πολωνός στράικερ τρέφει ιδιαίτερη… αγάπη προς την πρώην ομάδα του καθώς σε 17 αγώνες κόντρα στην Ντόρτμουντ έχει βρει δίχτυα 16 φορές! Προφανώς σκόραρε και στα δύο περσινά ματς κόντρα στους Βεστφαλούς…

5.  Η επιστροφή του Χούμελς

Κεντρικό πρόσωπο στο ματς του Σαββάτου θα είναι αδιαμφισβήτητα ο Ματς Χούμελς, ο οποίος έπειτα από μία τριετία στην Μπάγερν επιστρέφει στην Ντόρτμουντ.

Image result for Ματς Χούμελς

Η διαδρομή του 30χρονου στόπερ είναι συνυφασμένη με αυτά τα δύο κλαμπ. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Β’ ομάδα της Μπάγερν, δόθηκε δανεικός το 2008 σε ηλικία 20 ετών στην Ντόρτμουντ και παρέμεινε στη Βεστφαλία ως το 2016. Ακολούθησαν τρία επιτυχημένα χρόνια στη Βαυαρία και τώρα ντύνεται ξανά στα «κιτρινόμαυρα».

Ο Χούμελς επιλέχθηκε για να γίνει ο ηγέτης στην ευάλωτη και άπειρη άμυνα της Ντόρτμουντ και φυσικά για να βάλει επιτέλους ένα φρένο στις επιδόσεις του Λεβαντόφσκι απέναντι στους Βεστφαλούς.

Οι δυο τους έπαιξαν για τελευταία φορά αντίπαλοι στον τελικό του Κυπέλλου το 2016, που έληξε 0-0 και κρίθηκε στα πέναλτι υπέρ της Μπάγερν. Ο Λέβα σε έξι αναμετρήσεις με αντίπαλο τον Χούμελς στην Ντόρτμουντ έχει σημειώσει πέντε γκολ. 

6. Οι μίστερ ασίστ

Μπορεί η Μπάγερν να είχε τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, ωστόσο η Ντόρτμουντ καμάρωσε τον Τζέιντον Σάντσο, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος πασέρ στην Μπουντεσλίγκα για τη σεζόν 2018/19 με 14 τελικές πάσες. Μία λιγότερη κατέγραψε ο Γιόσουα Κίμιχ της Μπάγερν.

Image result for Τζέιντον Σάντσο

7. Χορός εκατομμυρίων

Μέχρι στιγμής οι ομάδες της Μπουντεσλίγκα έχουν δαπανήσει 442 εκατ. ευρώ για μεταγραφές. Μόνο η Μπάγερν και η Ντόρτμουντ έχουν ξοδέψει μαζί 245 εκατ. ευρώ, ήτοι σημαίνει ότι πάνω από το 50% των χρημάτων που δαπανήθηκαν στην κορυφαία κατηγορία της χώρας για την απόκτηση νέων ποδοσφαιριστών, βγήκαν από τα ταμεία των Βαυαρών και των Βεστφαλών.

Για την ακρίβεια, η Μπάγερν έχει δώσει προς το παρόν 118 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τους Παβάρ (Στουτγάρδη), Ερνάντες (Ατλέτικο), Αρπ (Αμβούργο) και η Ντόρτμουντ 127 για τους Χούμελς (Μπάγερν), Σουλτς (Χοφενχάιμ), Τ. Αζάρ (Γκλάντμπαχ), Μπραντ (Λεβερκούζεν) και Αλκάθερ (Μπαρτσελόνα/πέρυσι ήταν δανεικός).

Φυσικά αυτά τα ποσά αναμένεται να εκτοξευτούν δεδομένου ότι η Μπάγερν παλεύει για την απόκτηση του Λορόι Σανέ από τη Μάντσεστερ Σίτι.

8. Χωρίς τους δύο «φρουρούς»

Ακούγεται σαν ψέμα, όμως είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια στο ρόστερ της Μπάγερν δεν υπάρχει ούτε ο Φρανκ Ριμπερί, ούτε ο Αριεν Ρόμπεν.

Τόσο ο Γάλλος όσο και ο Ολλανδός αποχώρησαν το καλοκαίρι από το Μόναχο ως νταμπλούχοι Γερμανίας.

9. Για τον πρώτο του τίτλο επί γερμανικού εδάφους

Ο Λουσιάν Φαβρ έφτασε μία ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Ντόρτμουντ πέρυσι, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε.

Ο Ελβετός τεχνικός παρά την 7ετή θητεία του σε γερμανικούς πάγκους (Χέρτα, Γκλάντμπαχ, Ντόρτμουντ) δεν έχει κερδίσει κανέναν τίτλο στη Γερμανία. Έχει την ευκαιρία να σπάσει το ρόδι το Σάββατο με το Σούπερ Καπ.

Image result for Λουσιάν Φαβρ

Τελευταίος τίτλος που πήρε ο 61χρονος προπονητής ήταν το πρωτάθλημα Ελβετίας με τη Ζυρίχη πριν 12 χρόνια, το 2007.

Το ρεκόρ του Φαβρ απέναντι στην Μπάγερν είναι 5-3-8 σε 16 συνολικά αναμετρήσεις.

10. Ισορροπία στη Βεστφαλία

Σχεδόν η απόλυτη ισορροπία παρατηρείται στα ματς της Ντόρτμουντ και της Μπάγερν με γηπεδούχο την πρώτη.

Την τελευταία 20ετία οι δύο τους έχουν συναντηθεί 28 φορές στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» για όλες τις διοργανώσεις. Η Ντόρτμουντ μετράει 10 νίκες, η Μπάγερν 9, ενώ άλλα 9 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ