el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

NBA Disney World: Αυτό είναι το πλάνο επιστροφής

Η σεζόν στο ΝΒΑ ανεστάλη πριν τρεις μήνες, όταν ο Ρούντι Γκομπέρ, σέντερ των Γιούτα Τζαζ, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Εκτοτε, η λίγκα διαμόρφωσε ένα εναλλακτικό πλάνο για να ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν στον κόσμο της Disney στο Ορλάντο.

22 ομάδες από τις 30 θα ταξιδέψουν εκεί και από τις 30 Ιουλίου κάθε μία θα δώσει οχτώ παιχνίδια κατάταξης και στη συνέχεια θα διεξαχθούν τα πλέι οφ με τα γνωστή τους μορφή, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο!

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σχέδιο του ΝΒΑ, ωστόσο ο ιός στις ΗΠΑ δυστυχώς δεν παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης και στην πραγματικότητα τα κρούσματα στη Φλόριντα αυξάνονται. Η ανησυχία λοιπόν για την πανδημία και την υγεία αθλητών, προπονητών και μελών των ομάδων μεγαλώνει.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ βιώνουν το τελευταίο διάστημα έντονες κοινωνικές αναταραχές μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό και εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα για το αν υπάρχει χώρος ετούτη την εποχή για αθλητικά γεγονότα.

Το ΝΒΑ στηρίζει το κίνημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά παράλληλα κοιτάζει μπροστά και συνεχίζει τον προγραμματισμό του για την επιστροφή στην αγωνιστική δραστηριότητα με στόχο να μην χαθεί η εφετινή σεζόν.

Μέσα στην εβδομάδα, οι παίκτες επέστρεψαν στις εγκαταστάσεις των ομάδων τους και άρχισαν να υποβάλλονται σε τεστ για τον Covid-19. Αυτή η διαδικασία όπως αναμενόταν άρχισε να δίνει πολλά θετικά κρούσματα, όπως ο Νίκολα Γιόκιτς (Ντένβερ Νάγκετς) και ο Μάλκολμ Μπρόγκτον (Ιντιάνα Πέισερς).

Λίστα μελών του ΝΒΑ που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό

Ντέρικ Τζόουνς Τζούνιορ – Μαϊάμι

Αλεξ Λεν, Μπάντι Χιλντ, Τζαμπάρι Πάρκερ -Σακραμέντο

Μάλκολμ Μπρόγκτον – Ιντιάνα

Μάικλ Μαλόουν (προπονητής), Νίκολα Γιόκιτς – Ντένβερ

Τζέιμς Ντόλαν (ιδιοκτήτης) – Νέα Υόρκη

Κέβιν Ντουράντ και τρεις συμπαίκτες του, που δεν δημοσιοποιήθηκε το όνομά τους – Μπρούκλιν

Ντόνοβαν Μίτσελ, Ρούντι Γκομπέρ – Γιούτα

Τρία μέλη του οργανισμού της Φιλαδέλφεια

Δύο παίκτες των Λος Αντζελες Λέικερς

Δύο παίκτες του Φίνιξ

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

Το ΝΒΑ δημοσίευσε στις 16 Ιουνίου το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ακολουθούν οι ομάδες στο εξής. Πρόκειται για 100 σελίδες, στις οποίες αναφέρονται μεταξύ άλλων πού θα μένουν οι ομάδες, τι προβλέπεται σε περιπτώσεις που κάποιος παίκτης βρεθεί θετικός στον κορονοϊό και πώς θα διεξάγεται το παιχνίδι.

Από τις 23 Ιουνίου, οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προπονήσεις σε γκρουπ των τεσσάρων παικτών και από την 1η Ιουλίου σε γκρουπ των οχτώ παικτών. Στη συνέχεια όλες οι ομάδες θα ταξιδέψουν στο Ορλάντο και εκεί θα προπονηθούν κανονικά σε πλήρη καμπ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στην Disney θα ταξιδέψουν 13 ομάδες από τη δυτική περιφέρεια και εννιά από την ανατολική. Προφανώς δεν θα μπουν καν στον κόπο όσες δεν είχαν πιθανότητες να προλάβουν φέτος τα πλέι οφ αν ολοκληρώνονταν κανονικά η regular season.

Συγκεκριμένα, το ΝΒΑ επέλεξε τις 16 ομάδες που βρίσκονται σε θέσεις πλέι οφ και έξι ακόμη που απέχουν μάξιμουμ έξι παιχνίδια από την όγδοη θέση της περιφέρειάς τους.

Οι Δυτικές ομάδες

Λος Αντζελες Λέικερς 44-19

Λος Αντζελες Κλίπερς 44-20

Ντένβερ Νάγκετς 43-22

Γιούτα Τζαζ 41-23

Οκλαχόμα Θάντερ 40-24

Χιούστον Ρόκετς 40-24

Ντάλας Μάβερικς 40-27

Μέμφις Γκρίζλις 32-33

Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς 29-37

Νιου Ορλινς Πέλικανς 28-36

Σακραμέντο Κινγκς 28-36

Σαν Αντόνιο Σπερς 27-36

Φίνιξ Σανς 26-39

Οι Ανατολικές ομάδες

Μιλγουόκι Μπακς 53-12

Τορόντο Ράπτορς 46-18

Μπόστον Σέλτικς 43-21

Μαϊάμι Χιτ 41-24

Ιντιάνα Πέισερς 39-26

Φιλαδέλφεια Σίξερς 39-26

Μπρούκλιν Νετς 30-34

Ορλάντο Μάτζικ 30-35

Ουάσινγκτον Ουίζαρντς 24-40

Το σύστημα διεξαγωγής

Οταν ανάψει το «πράσινο» φως και ξεκινήσει πάλι η δράση, κάθε ομάδα από τις 22 που ταξίδεψαν στο Ορλάντο, θα δώσει οχτώ επιλεγμένα ματς από τα εναπομείναντα της κανονικής διάρκειας, η οποία ανεστάλη τον περασμένο Μάρτιο. Μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα οχτώ παιχνίδια, τότε θα σχηματιστεί η τελική κατάταξη στις δύο περιφέρειες.

Οι πρώτες επτά ομάδες σε κάθε περιφέρεια εξασφαλίζουν άμεσα εισιτήριο για τα πλέι οφ. Αστερίσκος υπάρχει μόνο για την όγδοη. Συγκεκριμένα, εφόσον η ένατη ομάδα τερματίσει σε απόσταση μέχρι τέσσερα παιχνίδια από την όγδοη, τότε οι δυο τους θα παίξουν άλλα δύο ματς μεταξύ τους για το τελικό εισιτήριο των πλέι οφ. Μόνο, που η όγδοη θα χρειάζεται μία νίκη, ενώ η ένατη θα πρέπει να κερδίσει δύο φορές για να προκριθεί στην postseason.

Στη συνέχεια τα πλέι οφ θα διεξαχθούν με τη μορφή που γνωρίζουμε, δηλαδή σε σειρές best-of-seven.

Αν ένας παίκτης επιλέξει να μη συμμετάσχει;

Εάν μία ομάδα διαπιστώσει πως κάποιος παίκτης της διατρέχει υψηλό κίνδυνο από τον κορονοϊό, είτε ο ίδιος, είτε το οικογενειακό του περιβάλλον, μπορεί να τον ορίσει ως «protected player» και έτσι ο συγκεκριμένος αθλητής δεν θα χάσει το μισθό του.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι παίκτες θα εξετάζονται από εμπειρογνώμονες, που θα λαμβάνουν το ιατρικό ιστορικό των αθλητών για να μπορούν να καθορίσουν αν εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο, εάν ένας παίκτης δεν εμπίπτει στα παραπάνω κριτήρια και αρνηθεί να συμμετάσχει τότε θα πληρώνει πρόστιμο για κάθε ματς που λείπει. Επί παραδείγματι για κάποιον που αμείβεται με 10 εκατ. δολάρια ετησίως, τότε θα χάσει περίπου 108.000 δολάρια για κάθε ματς που θα απουσιάσει χωρίς λόγο.

Ηδη έχει ανακοινωθεί πως δεν θα συμμετάσχουν για διάφορους λόγους στο Disney World NBA οι Εϊβερι Μπράντλεϊ (ΛΑ Λέικερς), Ντάβις Μπέρτανς (Ουάσινγκτον), Τρέβορ Αρίζα (Πόρτλαντ), Γουίλι Κόλεϊ-Στάιν (Ντάλας) και Κάιρι Ιρβινγκ (Μπρούκλιν).

Το χρονοδιάγραμμα

7 Ιουλίου: Οι ομάδες αρχίζουν να φτάνουν στη Φλόριντα

9-29 Ιουλίου: Προπονητικά καμπ στη Φλόριντα

30 Ιουλίου: Ξεκινούν τα ματς κατάταξης

17 Αυγούστου: Ξεκινούν τα πλέι οφ

30 Αυγούστου: Πιθανή ημερομηνία όπου θα επιτραπεί να έρθουν οι οικογένειες των αθλητών και επιλεγμένοι επισκέπτες των ομάδων

30 Σεπτεμβρίου: Εναρξη του τελικού

16 Οκτωβρίου: NBA Draft

18 Οκτωβρίου: Free agency (υπογραφή ελεύθερων παικτών)

1 Δεκεμβρίου: Εκκίνηση της επόμενης σεζόν (2020-21)

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έξι ομάδες θα εγκαταλείψουν το προστατευμένο περιβάλλον (bubble) της Disney μέσα σε διάστημα 35-40 ημερών. 14 ομάδες θα έχουν αποκλειστεί μέσα σε 53 ημέρες από την άφιξη τους στο Ορλάντο και η τελική τετράδα θα έχει βγει μέσα σε 67 ημέρες. Οι τελικοί του NBA αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 82 ημερών το πολύ.

Από τις 23 Ιουνίου και μέχρι τις 30 Ιουνίου, δόθηκε μία εβδομάδα περιθώριο στις ομάδες να υπογράψουν ή να απομακρύνουν παίκτες από το ρόστερ τους.

Το οικονομικό κομμάτι

Ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ανταμ Σίλβερ εξήγησε στους παίκτες ότι το 40% των εσόδων του πρωταθλήματος προέρχεται από τον τζίρο που γίνεται στις αρένες την ημέρα των παιχνιδιών.

Χωρίς αυτά τα έσοδα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει δραστική μείωση του προβλεπόμενου ανώτατου ορίου των 115 εκατομμυρίων δολαρίων στο salary cap και του φόρου πολυτελείας ύψους 139 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2020-21.

Οι αρχικές προβλέψεις για το salary cap βασίστηκαν σε αναμενόμενο εισόδημα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (BRI), το οποίο τώρα να μειωθεί κατά τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Σε ό,τι αφορά στους παίκτες του ΝΒΑ, έχει ήδη παρακρατηθεί το 25% των αποδοχών τους για αυτή τη σεζόν για να αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων.

  • ΕΤΙΚΕΤΕΣ
  • NBA

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ