el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

NBA Finals 2019: Τι περιμένουμε σε Game 3 & Game 4

Οι Γουόριορς επέστρεψαν ικανοποιημένοι στη βάση τους καθώς πήραν το πλεονέκτημα έδρας και τώρα έχουν δύο παιχνίδια στη θορυβώδη «Oracle Arena», όπου το ρεκόρ τους την περασμένη τετραετία στους τελικούς του ΝΒΑ είναι 9-3.

Θεωρητικά η πίεση μεταφέρεται πλέον στους Ράπτορς, οι οποίοι πάντως καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής postseason έχουν μάθει να παίζουν με την πλάτη στον τοίχο. Εχασαν το πρώτο ματς με το Ορλάντο, αλλά απάντησαν με τέσσερις σερί νίκες, ανέτρεψαν το 2-1 της Φιλαδέλφεια σε 4-3, δεν πτοήθηκαν από το 2-0 του Μιλγουόκι και έφτασαν πειστικά στο 4-2.

Δεν αρκεί μόνο ο Λέοναρντ

Οι Καναδοί κυριάρχησαν στο πρώτο ματς (118-109) έχοντας σε εξωπραγματική βραδιά τον Σιακάμ με 32 πόντους (14/17 σουτ) και καθοριστικό τον Μαρκ Γκασόλ με 20 πόντους, 6/10 σουτ και 6/6 βολές. Οι δυο τους στο δεύτερο παιχνίδι ήταν άφαντοι σημειώνοντας μαζί 18 πόντους με 7/25 σουτ…

Η αλήθεια είναι πως η αμυντική προσέγγιση των Γουόριορς δεν τροποποιήθηκε. Τόσο στο Game 1 όσο και στο Game 2 όλη η προσοχή των «πολεμιστών» έπεσε πάνω στον Λέοναρντ.

Image result for leonard raptors

Άπαντες ήταν έτοιμοι είτε να δώσουν βοήθεια, είτε να κάνουν παγίδα στον σταρ του Τορόντο, ο οποίος στο δεύτερο παιχνίδι έβαλε 34 πόντους (8/20 σουτ, 16/16 βολές), όμως με εξαίρεση τους 17 πόντους του ΒανΦλιτ (7/17 σουτ) δεν είχε την παραμικρή βοήθεια από το υπόλοιπο supporting cast.

Είναι ενδεικτικό ότι οι Γουόριορς έτρεξαν στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου σερί 18-0. Μαζί με το τελευταίο καλάθι του πρώτου μέρους έκαναν ένα επιμέρους σκορ 20-0, που είναι το μεγαλύτερο σερί στην ιστορία των τελικών του ΝΒΑ.

Εξάλλου, στο δεύτερο ματς το Γκόλντεν Στέιτ σημείωσε 38 καλάθια έχοντας 34 ασίστ! Το ποσοστό δηλαδή των καλαθιών που προήλθαν από ασίστ ανήλθε στο 89,5%, νούμερο που δεν έχει εμφανιστεί σε τελικούς εδώ και 60 χρόνια! Στον αντίποδα το Τορόντο ευστόχησε σε 35 προσπάθειες με 17 ασίστ, αριθμός που δείχνει ότι δεν έπαιξε το ίδιο ομαδικά όπως οι Γουόριορς.

Οι Ράπτορς πάντως ακόμη και στην κακή τους βραδιά, όπου το ποσοστό ευστοχίας τους έπεσε στο 37,2% από το 50,6%, που είχαν στο 1-0, κατάφεραν να κρατήσουν στην 4η περίοδο άσφαιρους τους Γουόριορς για 5:30 λεπτά και έφεραν το ματς στη μία κατοχή πριν ο Ιγκουοντάλα ρίξει τη χαριστική βολή με τρίποντο 27 δεύτερα πριν το φινάλε.

«Δεν νομίζω να πίστευε κανείς πως αυτή η σειρά θα τελειώσει με sweep. Ολοι μετά το 1-0 ήταν ενθουσιασμένοι, δεν συνέβη όμως το ίδιο με εμάς στα αποδυτήρια. Γνωρίζουμε πόσο μεγάλη προσπάθεια πρέπει να καταβάλεις για να τους κερδίσεις. Μας περιμένουν μεγάλες μάχες», σχολίασε ο γκαρντ του Τορόντο, ΒανΦλιτ διαβλέποντας ότι η σειρά έχει πολύ μέλλον ακόμη.

Ανησυχητικό το ιατρικό δελτίο των Γουόριορς

Το Γκόλντεν Στέιτ αν κατακτήσει τον φετινό τίτλο θα γίνει μόλις η πρώτη ομάδα του ΝΒΑ που κάνει το three-peat ύστερα από 17 χρόνια. Τα ανησυχητικά νέα βέβαια για τον Στιβ Κερ προκύπτουν από το ιατρικό δελτίο καθώς την στιγμή που οι Ράπτορς δείχνουν ακμαιότατοι σε ό,τι αφορά στις φυσικές τους δυνάμεις, οι αντοχές των Γουόριορς τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Ο πρώτος σκόρερ (25 πόντοι) των «πολεμιστών» στο 1-1, Κλέι Τόμπσον υπέστη τράβηγμα και δίνεται αμφίβολος για το τρίτο ματς. Ο ίδιος δηλώνει πως θα παίξει κανονικά όμως σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγαλύτερου τραυματισμού.

Image result for Κλέι Τόμπσον

Την ίδια ώρα ο σκληροτράχηλος Λούνεϊ τέθηκε νοκ άουτ άρα αφαιρείται μία λύση στους σέντερ και φυσικά το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο Κέβιν Ντουράντ. Το επιθετικό υπερόπλο των Γουόριορς ακολούθησε την αποστολή στο Τορόντο, ωστόσο δεν αγωνίστηκε καθόλου στα δύο παιχνίδια στην «Scotiabank Arena». Έχει χάσει επτά διαδοχικές αναμετρήσεις στα πλέι οφ και η κατάστασή του κρίνεται day by day.

Εφόσον ο Ντουράντ επιστρέψει και είναι πραγματικά έτοιμος να βοηθήσει τότε οι ισορροπίες θα αλλάξουν και η ώθηση που θα προσφέρει στο Γκόλντεν Στέιτ αναμένεται καθοριστική.

Η σταθερά των τελικών

Προς το παρόν πάντως τον ηγετικό ρόλο στους πρωταθλητές έχει αναλάβει ο Ντρέιμοντ Γκριν. Με 10 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ στο πρώτο ματς των τελικών έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που σημειώνει τρία σερί triple-doubles στα πλέι οφ.

Image result for Ντρέιμοντ Γκριν

Ακόμη καλύτερη ήταν η εμφάνισή του στην ισοφάριση σε 1-1 παρότι έχασε το triple-double για μία ασίστ έχοντας 17 πόντους, 10 ριμπάουντ και 9 τελικές πάσες. Ο Γκριν πραγματικά παίζει σε άλλο επίπεδο από την έναρξη της postseason, η προσφορά του είναι πολύπλευρη και ο Κερ έσπευσε να αναδείξει τα ηγετικά προσόντα του παίκτη του: «Είναι εκπληκτικός εντός και εκτός παρκέ. Βλέπετε τον καλύτερο Ντρέιμοντ».

Ο Γκριν αποτελεί τη βασική σταθερά του Γκόλντεν Στέιτ έχοντας κατά μέσο όρο στην καριέρα του, στους τελικούς του ΝΒΑ, 12,3 πόντους, 9,1 ριμπάουντ, 6,3 ασίστ, 1,9 μπλοκ και 1,1 κλεψίματα!

Από εκεί και πέρα ενθαρρυντική ήταν η εικόνα του Κάζινς στο Game 2 όπου γέμισε την στατιστική του με 11 πόντους, 10 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 μπλοκ αποδεικνύοντας ότι αρχίζει να βρίσκει τον εαυτό του. Ο Κουκ από τον πάγκο ήταν κομβικός με δύο τεράστια τρίποντα στην 4η περίοδο, ενώ ο Ιγκουοντάλα ανεξαρτήτως αν θα γυρίσει ο Ντουράντ θα συνεχίσει να είναι ο βασικός μοχλός πίεσης πάνω στον υποψήφιο για MVP των τελικών, Λέοναρντ.

Ξεκάθαρος νικητής ο Κάρι

Όσο για τον Κάρι, ο σούπερ σταρ των Γουόριορς βγαίνει ξεκάθαρα κερδισμένος στη μάχη με τον Λάουρι έχοντας σημειώσει στα πρώτα δύο ματς 57 πόντους έναντι μόλις 20 του αντιπάλου του.

Παρόλα αυτά οι εμφανίσεις του Στεφ δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές κάτι άλλωστε που φαίνεται από τα 7/19 τρίποντα που είχε συνολικά στα δύο παιχνίδια στον Καναδά. Βέβαια, όσο ο Λάουρι παραμένει τόσο χαμηλά το πρόβλημα θα είναι στην πλευρά του Τορόντο.

Image result for steph curry

Ο πόιντ-γκαρντ των Ράπτορς είχε 2/9 σουτ στη νίκη της ομάδας του, ενώ στην ήττα ήταν ο χειρότερος παίκτης του αγώνα καθώς στα 28 λεπτά που πάτησε το παρκέ, το Τορόντο είχε -17 πόντους έναντι του Γκόλντεν Στέιτ στον συντελεστή plus/minus!

Σφιχτό ροτέισον ο Νερς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει η αντιμετώπιση των δύο κόουτς αναφορικά με το ροτέισον. Ο Κερ έχοντας ήδη αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα απουσιών λόγω τραυματισμών προσέχει για να έχει και στα δύο ματς στο Τορόντο χρησιμοποίησε 11 παίκτες (!) και όλα αυτά με τον Ντουράντ εκτός.

Αντίθετα, ο Νερς εμμένει σε πολύ πιο σφιχτό ροτέισον και δείχνει αποφασισμένος να ζήσει και να πεθάνει με την πεντάδα του συν τη συνεισφορά των Ιμπάκα-ΒανΦλιτ από τον πάγκο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Game 2 πάτησαν το παρκέ μόλις οχτώ παίκτες των Ράπτορς, ενώ στο Game 1 αγωνίστηκαν εννιά, με τον Πάουελ ωστόσο να παίρνει μόλις πέντε λεπτά συμμετοχής… Ισως ο Νερς στο Γκόλντεν Στέιτ ανοίξει λίγο το ροτέισον αν δώσει χρόνο και στον Ανουνόμπι, που ξεπέρασε τον τραυματισμό του.

Το τρίτο ματς είναι την Πέμπτη τα ξημερώματα στις 04:00 ώρα Ελλάδος και το τέταρτο το Σάββατο επίσης στις 04:00. Η σειρά θα επιστρέψει στο Τορόντο την Τρίτη τα ξημερώματα.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ