el
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

NBA: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο Παρίσι

Το ΝΒΑ μετακομίζει αυτήν την εβδομάδα στο Παρίσι για το ετήσιο παιχνίδι της κανονικής περιόδου, που διεξάγεται στην Ευρώπη. Οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, απέναντι στους Σάρλοτ Χόρνετς, την Παρασκευή 25/1 (22:00).

Φίλαθλοι από ολόκληρη την ήπειρο θα σπεύσουν στη γαλλική πρωτεύουσα για να δουν από κοντά τους Μιλγουόκι Μπακς του περσινού MVP, Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους Σάρλοτ Χόρνετς, οι οποίοι ανήκουν στον Μάικλ Τζόρνταν, τον παίκτη δηλαδή που βοήθησε όσο κανένας άλλος το ΝΒΑ να γίνει η αγαπημένη αθλητική συνήθεια εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Live Streaming* στη Novibet

* Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Το παιχνίδι της Παρασκευής είναι το 92ο όπου δύο ομάδες του ΝΒΑ θα αναμετρηθούν στην Ευρώπη. Ασφαλώς καμία άλλη ήπειρος πλην ΗΠΑ δεν έχει φιλοξενήσει τόσα ματς.

Είναι ωστόσο, η πρώτη φορά που δύο franchise του ΝΒΑ θα παίξουν στο Παρίσι μετά το 2010 και μάλιστα η πρώτη φορά που στη συγκεκριμένη πόλη θα γίνει αγώνας για τη regular season της λίγκας. Τα τελευταία χρόνια το ΝΒΑ προτιμούσε σταθερά την O2Arena του Λονδίνου, το οποίο διοργάνωσε την τελευταία δεκαετία εννιά sold out αγώνες.

Γιατί επιλέχθηκε το Παρίσι

Εξηγώντας την απόφαση του ΝΒΑ να αφήσει το Λονδίνο για το Παρίσι, ο διευθύνων σύμβουλος του ΝΒΑ στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, Ραλφ Ριβέρα τόνισε: «Σε καμία περίπτωση δεν ήταν μία μομφή για το Λονδίνο. Το Λονδίνο είναι μία φανταστική πόλη και η Ο2Arena ένα εκπληκτικό γήπεδο. Απλά αισθανθήκαμε ότι είναι ώρα αυτό το ένα παιχνίδι μας στην Ευρώπη να το πάμε αλλού».

Γιατί όμως επιλέχθηκε το Παρίσι; Διότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους οπαδούς εκεί. Γιατί ενδιαφέρονταν οι ομάδες του ΝΒΑ να το επισκεφτούν. Και γιατί καλύπτει τις απαιτήσεις της λίγκας σε ό,τι αφορά στις γηπεδικές εγκαταστάσεις, καθώς η ανακαινισμένη AccorHotels Arena είναι πλέον ό,τι πρέπει για να βιώσει κανείς την εμπειρία του ΝΒΑ.

Αποτέλεσμα εικόνας για AccorHotels Arena

Εξάλλου, η Γαλλία είναι η Νο.1 αγορά στην Ευρώπη σε προϊόντα του ΝΒΑ και η Νο.2 αγορά πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο σε συνδρομές NBA League Pass. Παράλληλα διαθέτει μία πολύ ισχυρή ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης με 700.000 μέλη και περίπου 200.000 γυναίκες αθλήτριες!

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τόσο πόσο ισχυρό είναι το αγωνιστικό αποτύπωμα των Γάλλων στην κορυφαία μπασκετική λίγκα του κόσμου. Η Γαλλία από τη σεζόν 2007/08 είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους παίκτες στο ΝΒΑ, έχοντας αναδείξει σπουδαίους σταρ όπως ο Τόνι Πάρκερ ή ο Ρούντι Γκομπέρ, που αναδείχθηκε πέρυσι ο κορυφαίος αμυντικός του πρωταθλήματος.

Ισχυροποιεί τους δεσμούς με την Ευρώπη

Το ΝΒΑ έχει στις τάξεις του 108 διεθνείς παίκτες από 38 διαφορετικές χώρες. 60 από αυτούς είναι Ευρωπαίοι. Το βασικό βέβαια για το ΝΒΑ δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα. Η αμερικανική λίγκα έχει τον MVP, Γιάννη Αντετοκούνμπο, έχει τον καλύτερο ρούκι της περσινής σεζόν, Λούκα Ντόντσιτς και τον καλύτερο αμυντικό, Ρούντι Γκομπέρ.

Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν είναι ένα παγκόσμιο μπραντ, το οποίο αποτελεί την κορυφή στην πυραμίδα του αθλήματος. Για αυτό λοιπόν γεννήθηκε η ανάγκη του NBA Europe, προκειμένου οι Ευρωπαίοι σταρς να επιστρέφουν στην ήπειρό τους και την ίδια ώρα να δυναμώνουν τη φήμη του ΝΒΑ σε αυτήν την περιοχή.

Για πρώτη φορά ένας MVP του ΝΒΑ, όπως ο Γιάννης, θα αγωνιστεί σε παιχνίδι της κανονικής διάρκειας επί ευρωπαϊκού εδάφους. Επίσης, μην ξεχνάμε πως στη Σάρλοτ αγωνίζεται ο Γάλλος Νικολά Μπατούμ και ότι ο θρυλικός Τόνι Πάρκερ έκλεισε την καριέρα του στους Χόρνετς.

Για το Παρίσι, εξάλλου, είναι πολύ σημαντικό που θα φιλοξενήσει και τον Τζόρνταν, ως ιδιοκτήτη των Σάρλοτ Χόρνετς, δεδομένου ότι η μπράντα του Air Michael είναι πολύ ισχυρή στη γαλλική πρωτεύουσα.

Παρέλαση αστέρων

Η παρέλαση των σταρ όμως στο Παρίσι δεν περιορίζεται μόνο στους αθλητές των δύο ομάδων. Το «παρών» στη γαλλική πρωτεύουσα θα δώσουν και πολλοί θρυλικοί αστέρες του παρελθόντος στο πλαίσιο της προώθησης του αγώνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και οι άλλοτε παίκτες των Σάρλοτ Χόρνετς, Μούγκσι Μπογκς και Ντελ Κάρι. Την εμφάνισή του θα κάνει εξάλλου ο Ντικέμπε Μουτόμπο, ενώ δεν θα μπορούσε να λείψει και ο Γάλλος Ρόνι Τουριάφ.

Αποτέλεσμα εικόνας για dikembe mutombo

Πέρα όμως από μεγάλες προσωπικότητες του μπάσκετ, το ΝΒΑ υπόσχεται μία γνήσια μπασκετική εβδομάδα στο Παρίσι, καθώς στο σπίτι του ΝΒΑ που στήθηκε μπορούν όλοι οι φίλαθλοι δωρεάν να βλέπουν από κοντά μασκότς, ομάδες που καρφώνουν, εμφανίσεις θρυλικών αθλητών και πολλές ακόμη δραστηριότητες.

Ασταμάτητοι οι Μπακς

Στο αγωνιστικό σκέλος, οι Μπακς μπήκαν στο αεροπλάνο για το Παρίσι με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία. Προέρχονται από επτά σερί νίκες και έχουν το κορυφαίο ρεκόρ στο ΝΒΑ με 39-6.

Στο τελευταίο τους παιχνίδι κέρδισαν πανεύκολα με 111-98 τους Σικάγο Μπουλς στο Fiserv Forum, με τον Γιάννη να κάνει triple-double (28 πόντους, 14 ριμπάουντ, 10 ασίστ) σε μόλις 31 λεπτά συμμετοχής. Ο Greek Freak πραγματοποιεί φέτος την κορυφαία σεζόν της καριέρας του καταγράφοντας ατομικά ρεκόρ σε πόντους (30) και ριμπάουντ (12,9), ενώ μοιράζει παράλληλα 5,6 ασίστ ανά αγώνα.

Αποτέλεσμα εικόνας για bucks bulls

«Το παιχνίδι στο Παρίσι είναι μία ξεχωριστή ευκαιρία για την ομάδα. Θα περάσουμε χρόνο μαζί και θα μάθουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα. Επίσης είμαι ενθουσιασμένος που θα βιώσουμε μία διαφορετική πολιτισμική εμπειρία. Θα δούμε διαφορετικά πράγματα, θα κάνουμε διαφορετικά πράγματα, θα γευτούμε καλό φαΐ και κρασί», χαλαρός ο κόουτς των Μπακς, Μάικ Μπουντεχόλτσερ, δεν ανησυχεί διόλου για την προσαρμογή των παικτών του στην αλλαγή ώρας, παρότι το Μιλγουόκι είναι επτά ώρες πίσω σε σχέση με το Παρίσι.

Οι Μπακς άλλωστε έχουν ξανακάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για το NBA Europe, το 2015 όταν είχαν κερδίσει στο Λονδίνο τους Νικς.

Ψάχνουν έναν διαφορετικό τόνο οι Χόρνετς

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η κατάσταση στους Χόρνετς, που μετρούν επτά διαδοχικές ήττες, το ρεκόρ τους έχει πέσει στο 15-30 και πλέον βρίσκονται στη 12η θέση της Ανατολής, μακριά από την οχτάδα των πλέι οφ. Στο πιο πρόσφατο παιχνίδι τους ηττήθηκαν 106-83 από τους Ορλάντο Μάτζικ.

Παρά πάντως το αρνητικό σερί, ο πρώην άσος των Σέλτικς, Τέρι Ροζίερ διανύει την καλύτερή του περίοδο μέσα στον Ιανουάριο. Μετράει 21,2 πόντους, 4,7 ασίστ, 3,8 ριμπάουντ και προφανώς είναι ο one to watch παίκτης από τη Σάρλοτ.

Αποτέλεσμα εικόνας για terry rozier

«Θέλω να είναι μία ξεχωριστή εμπειρία για τους παίκτες μου», τόνισε ο κόουτς Μπορέγκο και πρόσθεσε: «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα. Να βρεθεί εκτός, σε μία νέα χώρα, μία νέα πόλη. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο να πάρουμε μία ανάσα και να το απολαύσουμε, να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον βαθύτερα. Μπορεί αυτό το παιχνίδι να δώσει τον τόνο για την υπόλοιπη σεζόν».

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ