el
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ολυμπιακός vs Παναθηναϊκός: Τα κλειδιά του ντέρμπι

Ο Ολυμπιακός την Παρασκευή (5/2, 21:00) υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ για την Ευρωλίγκα, στο δεύτερο και τελευταίο ντέρμπι αιωνίων της φετινής σεζόν. Διαβάστε την ανάλυση των δύο μονομάχων.

Για τον Ολυμπιακό είναι ένα ματς do-or-die σχετικά με τον στόχο της οχτάδας. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός θέλει να δώσει απαντήσεις για την ήττα του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ και να αποδείξει ότι όντως βελτιώνεται μετά την αλλαγή προπονητή.

Ολυμπιακός: Ψάχνει οχτώ νίκες για την οχτάδα

Kostas Sloukas celebrates - Olympiacos Piraeus - EB20

Ο Ολυμπιακός με ρεκόρ 11-12 βρίσκεται αυτή τη στιγμή δύο νίκες μακριά από την 8η θέση. Με δεδομένο λοιπόν ότι απομένουν μόλις 11 παιχνίδια για να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος, τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έχει τεράστια βαθμολογική σημασία για τους «ερυθρόλευκους».

Ετσι όπως εξελίσσεται η φετινή διοργάνωση όλα δείχνουν ότι η πρόκριση στα πλέι οφ αναμένεται να κριθεί στις 19 νίκες, επομένως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα οφείλει πρακτικά να κάνει 8 στα εναπομείναντα 11 ματς για να έχει καλές πιθανότητες να βρεθεί στην postseason.

Ασφαλώς, κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι, ωστόσο ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος στο εξής να ψάξει ένα μεγάλο θετικό σερί, αρχής γενομένης από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, προκειμένου να κυνηγήσει μέχρι τέλους τον στόχο που είχε θέσει από το ξεκίνημα της σεζόν.

Καταπονήθηκε τον Ιανουάριο

Οι «ερυθρόλευκοι» προέρχονται από έναν πολύ απαιτητικό Ιανουάριο, όπου είχαν τρεις διαβολοβδομάδες και έδωσαν συνολικά επτά ματς, γράφοντας ρεκόρ 3-4.

Το εντυπωσιακό είναι ότι από τα επτά αυτά παιχνίδια τα τέσσερα κρίθηκαν στο καλάθι (Μπαρτσελόνα, Ζαλγκίρις, Μακάμπι, Μπάγερν), δηλαδή πραγματικά στην τελευταία κατοχή. Επίσης, δύο ματς (Βιλερμπαν, Μακάμπι) πήγαν στην παράταση, ενώ ακόμη και στην αναμέτρηση στο Μιλάνο, όπου στο τέλος η Ολίμπια κέρδισε με +11, το σκορ ήταν στο 81-79 ένα λεπτό πριν τη λήξη.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν προέρχεται από επτά πολύ κλειστές αναμετρήσεις, όπου άφησε μεγάλη ενέργεια τόσο σωματική όσο και πνευματική. Εξάλλου, το γεγονός ότι γνώρισε τρεις απανωτές ήττες στα τελευταία τρία παιχνίδια του, σίγουρα έχει επιδράσει στην ψυχολογία του, πόσο μάλλον όταν αυτές είναι στις λεπτομέρειες, όπως με την Μπαρτσελόνα και με τη Ζαλγκίρις, όπου έχασε δικό του παιχνίδι.

Παναθηναϊκός: Βελτιωμένος αλλά χωρίς σταθερότητα

Panathinaikos OPAP Athens celebrates - EB20

Για τον Παναθηναϊκό το ζητούμενο είναι να πιστοποιήσει ότι βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Οι «πράσινοι» ναι μεν έχουν ένα έξτρα παιχνίδι στο χέρι, το εξ αναβολής με τη Ζενίτ στη Ρωσία, ωστόσο με ρεκόρ 8-14 οι πιθανότητές τους να προλάβουν τα πλέι οφ είναι απειροελάχιστες.

Με τον Οντετ Κάτας στον πάγκο, το «τριφύλλι» έχει γράψει ρεκόρ 2-2 στην Ευρωλίγκα. Ειδικά στο τελευταίο ματς με τη Βαλένθια, ήταν μακράν η πληρέστερη και πιο πειστική εμφάνιση των πρωταθλητών Ελλάδος την τρέχουσα σεζόν.

Είναι όμως φανερό πως ο Παναθηναϊκός στερείται σταθερότητας. Ενώ λοιπόν την Παρασκευή κερδίζει με 19 πόντους διαφορά μία ποιοτική ισπανική ομάδα, που διεκδικεί την οχτάδα, δύο μέρες μετά χάνει μέσα στο ΟΑΚΑ από τον Προμηθέα για την Basket League αυτοκτονώντας στο τελευταίο λεπτό.

Ο Κάτας πάντως προσπαθεί να ενεργοποιήσει κομμάτια από το ρόστερ που μέχρι πρότινος δεν είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους. Ο Ογκαστ, για παράδειγμα, έχει αρχίσει επιτέλους να δίνει κάποια ποιοτικά λεπτά συμμετοχής. Ο Ουάιτ σταδιακά φαίνεται να πατάει πιο γερά στα πόδια του και να νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Επίσης, είναι εμφανές πως ο Ισραηλινός κόουτς διαπιστώνοντας το ντεφορμάρισμα του Μακ, έχει αναβαθμίσει το ρόλο του Μποχωρίδη, έστω κι αν ο τελευταίος εξελίχθηκε σε μοιραίος παίκτης κόντρα στους Πατρινούς.

Η υπεροχή των «πράσινων» ψηλών

Konstantinos Mitoglou - Panathinaikos OPAP Athens - EB20

Πολλές φορές μέσα από μία κακή σεζόν μπορεί να γεννηθούν και κέρδη. Ενα από αυτά για τον Παναθηναϊκό είναι ασφαλώς η παρουσία του Γιώργου Παπαγιάννη, ο οποίος επιβεβαιώνει πως είναι ένας από τους καλύτερους σέντερ, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Είναι ενδεικτικό πως ο διεθνής άσος με 6,30 ριμπάουντ ανά ματς είναι πέμπτος στην Ευρωλίγκα στη σχετική λίστα, ενώ βρίσκεται στην κορυφή με τους καλύτερους μπλοκέρ, αφού γράφει 1,95 μπλοκ ανά παιχνίδι!

Ο Ολυμπιακός αντίθετα, χτίστηκε φέτος με τρεις undersized ψηλούς, τον Χασάν Μάρτιν, τον Ελις και τον Ζαν-Σαρλ και ασφαλώς κανένας από αυτούς δεν μπορεί να ματσάρει σε μέγεθος τον Παπαγιάννη. Είναι χαρακτηριστικό, πως οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν κανέναν παίκτη μέσα στην πρώτη 20άδα με τους καλύτερους ριμπάουντερ της διοργάνωσης, σε αντίθεση με το «τριφύλλι», που έχει δύο, αφού μετά τον Παπαγιάννη, ακολουθεί στην 11η θέση ο Μήτογλου με 5,45 ριμπάουντ ανά ματς.

Γενικά, ο Ολυμπιακός έχει πάρει ελάχιστα πράγματα από τον ασταθή Ελις. Ο Ζαν-Σαρλ βοηθάει μόνο στη μία πλευρά του παρκέ (άμυνα) και κυρίως σε ειδικές καταστάσεις. Από την άλλη ο Χασάν Μάρτιν (21ος στα ριμπάουντ στην Ευρωλίγκα με 4,91 ανά ματς), έχει διακριθεί κυρίως στο παραγωγικό κομμάτι, καθώς τα plays με τον Σλούκα είναι μία από τις βασικές επιθετικές σταθερές του Ολυμπιακού φέτος.

Αμυνα, τρίποντο και βολές πληγώνουν τον Παναθηναϊκό

Πολλές στατιστικές κατηγορίες μαρτυρούν ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη 15η θέση της κατάταξης. Οι «πράσινοι» είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης σε ριμπάουντ (34,86) και έχουν την τέταρτη καλύτερη σχέση μεταξύ ασίστ (17,95) και λαθών (12,55)!

Αντίστοιχα, ο Ολυμπιακός είναι 9ος στα ριμπάουντ (31,52) και έχει πολύ κακή σχέση ασίστ (16,87) – λαθών (13,78) ευρισκόμενος μόλις στην 14η θέση. Ακόμη και στην επίθεση, ο Παναθηναϊκός υπερέχει του Ολυμπιακού, όντας η έκτη πιο παραγωγική ομάδα της λίγκας με 80,32 πόντους ανά ματς. Οι «ερυθρόλευκοι» ακολουθούν μία θέση πιο κάτω με 80,22 πόντους.

Τι πληγώνει όμως τον Παναθηναϊκό; Κατ’ αρχάς η άμυνά του. Το «τριφύλλι» έχει τη δεύτερη χειρότερη στην Ευρωλίγκα με 82,82 πόντους παθητικό κατά μέσο όρο. Μόνο η Χίμκι (91,39 πόντους), που είναι… εκτός συναγωνισμού, αφού τα έχει παρατήσει προ πολλού, έχει χειρότερη άμυνα από τον Παναθηναϊκό.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα των «πράσινων» εντοπίζεται στο σουτ. Ο Παναθηναϊκός είναι η τελευταία ομάδα της Ευρωλίγκας σε βολές και τρίποντα. Εκτελεί μόλις με 75,38% από τη γραμμή της φιλανθρωπίας και με 34,47% έξω από τα 6,75, ποσοστά που καταδεικνύουν έλλειμμα ταλέντου.

Σοκ με Νέντοβιτς

Nemanja Nedovic - Panathinaikos OPAP Athens - EB20

Από το ξεκίνημα της σεζόν είναι φανερό πως ο Παναθηναϊκός εξαρτάται υπερβολικά από τα κέφια και τις διαθέσεις του Νέντοβιτς στο κομμάτι της επίθεσης. Ο Σέρβος γκαρντ είναι ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους σκόρερ της διοργάνωσης (16,67 πόντους) και ασφαλώς η είδηση ότι υπέστη θλάση στην προπόνηση της Τετάρτης έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο «πράσινο» στρατόπεδο.

Οι πόντοι που προσφέρει ο Νέντοβιτς δύσκολα θα αναπληρωθούν, επομένως ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος στο ντέρμπι της Παρασκευής να κατεβάσει το σκορ του Ολυμπιακού για να μπορέσει να ανταποκριθεί.

Σε αυτήν την αποστολή μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο ο Σαντ-Ρος, που επιστρέφει στη δράση ύστερα από απουσία δύο αγώνων.

Βαρόμετρο ο Σλούκας – Αγωνία για Βεζένκοφ

Sasha Vezenkov - Olympiacos Piraeus - EB20

Για τον Ολυμπιακό το απόλυτο βαρόμετρο προφανώς είναι ο Κώστας Σλούκας. Από τα χέρια και το μυαλό του διεθνούς πόιντ-γκαρντ περνούν σχεδόν όλες οι κατοχές των «ερυθρόλευκων». Είναι ο πέμπτος κορυφαίος πασέρ (6,13 ασίστ ανά ματς) φέτος στην Ευρώπη, εκτελεί με 43,6% από το τρίποντο και ασφαλώς η επίδρασή του στο παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι καταλυτική.

Από εκεί και πέρα, στους Πειραιώτες υπάρχει αγωνία αναφορικά με την κατάσταση του Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος τρέχει να προλάβει το ντέρμπι της Παρασκευής. Ο Βούλγαρος άσος έχει κάνει φέτος το step up στην καριέρα του και παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ροτέισον του κόουτς Μπαρτζώκα.

Η παρουσία του Βεζένκοφ όμως είναι ακόμη πιο σημαντική τώρα που λείπει ο Παπανικολάου. Ο τραυματισμός του διεθνούς φόργουορντ έχει δημιουργήσει μεγάλο κενό στο «3» για τον Ολυμπιακό, διότι ο Χάρισον δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που τον συνόδευαν όταν αποκτήθηκε, ο Χαραλαμπόπουλος δεν έχει εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παίρνει και ο ΜακΚίσικ χρησιμοποιείται πλέον περισσότερο στο «2».

Ετσι, ο Μπαρτζώκας έχει υποχρεωθεί στα τελευταία ματς να χαμηλώνει στο «3» τον Βεζένκοφ, ο οποίος αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες περιφερειακές απειλές του Ολυμπιακού με 41,6% από το τρίποντο.

Τι λέει η προϊστορία

Την τελευταία δεκαετία οι δύο αιώνιοι έχουν αναμετρηθεί 11 φορές σε επίπεδο Euroleague, με τον Ολυμπιακό να έχει το πάνω χέρι μετρώντας επτά νίκες έναντι τεσσάρων του Παναθηναϊκού. Από αυτά τα 11 ματς, τα δύο κρίθηκαν στην παράταση, αμφότερα στο ΟΑΚΑ, τη σεζόν 2019/20 (νίκη του Παναθηναϊκού με 99-93) και τη σεζόν 2017/18 (νίκη του Ολυμπιακού με 87-85).

Ο Ολυμπιακός κερδίζοντας στο Φάληρο φιλοδοξεί να διπλώσει για δεύτερη φορά τις νίκες του σε μία σεζόν επί του Παναθηναϊκού, μετά το 2016/17.

Ο Παναθηναϊκός στις πέντε προηγούμενες επισκέψεις του στο ΣΕΦ για την Ευρωλίγκα μετράει τέσσερις ήττες και μία νίκη, τη σεζόν 2017/18.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ