el
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ολυμπιακός vs Ζαλγκίρις: Σε ρυθμούς 2013 στο λιμάνι

Η επιστροφή του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό «ξυπνάει» αναμνήσεις από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού το 2012-13, με τον διεθνή γκαρντ να βρίσκει ξανά στο λιμάνι τους Σπανούλη, Πρίντεζη και Παπανικολάου.

Με όλους τους νέους παίκτες διαθέσιμους, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Σλούκας, ο Ολυμπιακός υποδέχεται το βράδυ της Πέμπτης (01/10, 21:00) στο κεκλεισμένων των θυρών ΣΕΦ τη Ζαλγκίρις Κάουνας, στο εναρκτήριο του ματς για τη σεζόν 2020-21.

Το φορμάτ είναι ίδιο με πέρσι. Συμμετέχουν 18 ομάδες και θα διεξαχθούν 34 αγωνιστικές (όλοι με όλους εντός – εκτός) για την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου. Οι 8 πρώτες της κατάταξης θα προκριθούν στα πλέι οφ, με τον Ολυμπιακό να είναι μία από τις ομάδες που στοχεύει να βρίσκεται εκεί.

Το ΣΕΦ είναι ένα από τα γήπεδα που δεν θα έχει κόσμο, αρχικά. Η διοργανώτρια αρχή έχει επιτρέψει σε κάποιες ομάδες να αγωνίζονται με φιλάθλους, απόφαση που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την απόφαση που έχει παρθεί από την Κυβέρνηση της κάθε χώρας. Στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται (ακόμα) η παρουσία φιλάθλων λόγω της πανδημίας με τον Covid-19.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

olympiacos_novibetgrΜε μεγάλη αισιοδοξία για μία καλή παρουσία, λόγω και της επιστροφής του Κώστα Σλούκα στην ομάδα μετά από μία 5ετία, μπαίνει σε ρυθμούς Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός.

Ο διεθνής γκαρντ έπιασε ξανά λιμάνι μετά από μία άκρως επιτυχημένη παρουσία στη Φενερμπαχτσέ με σκοπό να γίνει ο ηγέτης των «ερυθρολεύκων» και να πάρει τη σκυτάλη από τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος διανύει πλέον το 38ο έτος της ηλικίας του.

Στην επιστροφή του στον Ολυμπιακό, ο Σλούκας ξαναβρίσκει πλην του Σπανούλη και τους Γιώργο Πρίντεζη, Κώστα Παπανικολάου, με τους τέσσερις Ελληνες διεθνείς να αναμένεται και φέτος να είναι οι στυλοβάτες της ομάδας, η οποία έχει αποκτήσει περισσότερες και πιο αξιόλογες λύσεις από πέρσι, τόσο στην περιφέρεια, όσο και στις θέσεις των ψηλών.

Οι Ααρον Χάρισον (γκαρντ), Γιαννούλης Λαρεντζάκης (πλέι μέικερ), Ζαν Σαρλς και Χασάν Μαρτίν (σέντερ)  είναι κάποια από τα νέα πρόσωπα στο ρόστερ της ελληνικής ομάδας, η οποία συγκριτικά με πέρσι έχασε ουσιαστικά μόνο τον Νικόλα Μιλουτίνοφ (σέντερ), ο οποίος συνεχίζει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Αναφορικά τώρα με το τι περιμένουμε από τον φετινό Ολυμπιακό στο αγωνιστικό κομμάτι, η σκληρή άμυνα και η ταχύτητα αναμένεται να είναι τα δύο στοιχεία που θα κυριαρχήσουν, λόγω και της αγωνιστικής φιλοσοφίας του προπονητή του, Γιώργου Μπαρτζώκα.  Ο πρώτος Ελληνας προπονητής που κατάκτησε την Ευρωλίγκα, θέλει άλλωστε να έχουν κυρίαρχο στοιχείο οι ομάδες του, την αθλητικότητα.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ

zalgiris_novibetgrΟ κύκλος με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στην τεχνική ηγεσία ολοκληρώθηκε, με τον Λιθουανό να αποχωρεί μετά από μία άκρως επιτυχημένη παρουσία στην ομάδα με προορισμό την Μπαρτσελόνα.

Το έργο του Λιθουανού καλείται να συνεχίσει ο Μάρτιν Σίλερ, ακόμα ένα μεγάλο προπονητικό πρότζεκτ που θέλει να βγάλει η Ζαλγκίρις. Ο 39χρονος Σίλερ πέρσι αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην G-League, το πρωτάθλημα των θυγατρικών ομάδων του ΝΒΑ με το Σολτ Λέικ (θυγατρική των Τζαζ) ενώ έχει εμπειρία από την Ευρώπη, αφού στο παρελθόν έχει δουλέψει ως μέλος του τεχνικού επιτελείου σε ομάδες της Αυστρίας (από όπου κατάγεται) και Γερμανίας.

Σε επίπεδο ρόστερ τώρα, η Ζαλγκίρις αναμένεται και φέτος να στηριχθεί ιδιαίτερα στο περιφερειακό σουτ (Λεκάβιτσους, Γκριγκόνις, Ουόκαπ) ενώ θεωρείται καλή κίνηση η απόκτηση των Πατρίσιο Γκαρίνο (σέντερ) και Ογκουστον Ρούμπιτ (φόργουορντ), οι οποίοι θα πλαισιώσουν τους Τζέφρι Λόβερν (σέντερ) και Παούλιους Γιανκούκας στις θέσεις των ψηλών.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

** Ο Κώστας Σλούκας σημείωσε διψήφιο αριθμό πόντων στα 14 από τα 15 πιο πρόσφατα ματς που αγωνίστηκε ενώ σημείωσε τουλάχιστον 1 τρίποντο στα 8 από τα 9 πιο πρόσφατα. Πέρσι ήταν ο 4ος σε ασίστ, με 6.1 ανά μέσο όρο.

** Χωρίς συμμετοχή στην Ευρωλίγκα οι Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Ααρον Χάρισον και Χασάν Μάρτιν από πλευράς Ολυμπιακού.

** Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ρέκορτνμαν στη διοργάνωση σε ασίστ (1.516) και πόντους (4.239). Πρώτος σε ριμπάουντ είναι ο Παούλιους Γιανκούνας της Ζαλγκίρις (1.816).

** Ποσοστό 91.53% από τις ελεύθερες βολές έχει ο Μάριους Γκριγκόνις της Ζαλγκίρις. Βρίσκεται στην τέταρτη θέση όλων των εποχών στη σχετική κατηγορία.

** Ο Τόμας Ουόκαπ της Ζαλγκίρις έχει μοιράσει τουλάχιστον 5 ασίστ στα 8 από τα 9 πιο πρόσφατα ματς που αγωνίστηκε.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

olyzalgiris_novibetgrΕνας αντίπαλος που δυσκολεύει τα τελευταία χρόνια τον Ολυμπιακό είναι η Ζαλγκίρις. Από το 2018 και σε 9 ματς στις δύο έδρες, οι Λιθουανοί έχουν καταφέρει να επικρατήσουν στις 7.

Και οι δύο αυτές νίκες του Ολυμπιακού έχουν έρθει εντός έδρας. Πέρσι, στην κανονική διάρκεια επικράτησε 83-74 ενώ η προηγούμενη νίκη του ήταν τον Απρίλιο του 2018 για τα πλέι οφ.

Συνολικά ως γηπεδούχος υπερέχει της Ζαλγκίρις, με 8 νίκες και 4 ήττες ενώ η συνολική παράδοση (από το 2000) είναι 13 νίκες και 11 ήττες.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ