el
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ενισχυμένοι και «διψασμένοι»

Ελληνοποίηση του ρόστερ και ενίσχυση στη θέση «5», είναι τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Παναθηναϊκό της νέας περιόδου. Ο Τσάβι Πασκουάλ συνεχίζει το επιτυχημένο έργο του στην τεχνική ηγεσία, με τον Βάσκο να γίνεται μάλιστα μόλις ο δεύτερος που αναδεικνύεται για δύο σερί σεζόν ως προπονητής της χρονιάς στην Basket League. Ο πρώτος ήταν ο Λευτέρης Σούμποτιτς τις σεζόν 1998, 1999 με κοινό στοιχείο πως και εκείνος βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία των Πρωταθλητών.

Νικ Καλάθης και Νίκος Παππάς ανανέωσαν τη συνεργασία τους με τον Παναθηναϊκό και πλέον θα έχουν ως συμπαίκτες τους Ιωάννη Παπαπέτρου και Γιώργο Παπαγιάννη. Σε αυτούς προστίθενται οι Θανάσης Αντετοκούνμπο, Ντίνος Μήτογλου και Ιαν Βουγιούκας, με τον αριθμό των ελλήνων παικτών να φτάνει τους οκτώ, αν προστεθεί και ο νεαρός Γιώργος Καλαϊτζάκης, ο οποίος έχει κάνει ντεμπούτο με την ομάδα τόσο στο πρωτάθλημα της Α1 όσο και την Ευρωλίγκα.

Η επιστροφή στο Final 4 της κορυφαίας διοργάνωσης συλλόγων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι και το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό την αγωνιστική περίοδο που ξεκινά σε λίγους μήνες, όπως φυσικά και η διατήρηση του τίτλου του πρωταθλητή. Οι υψηλοί στόχοι του Παναθηναϊκού για το 2018-19 φάνηκαν και από τις κινήσεις της ομάδας στο μεταγραφικό… παζάρι. Το κενό από την αποχώρηση του Μάικ Τζέιμς ήρθε να καλύψει ο Κιθ Λάνγκφορντ. Ο 34χρονος Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ πέρσι αγωνίστηκε σε Σενζέν Λέπαρντς (Κίνα) και Μακάμπι Ρίσον (Ισραήλ) ενώ η τελευταία του ομάδα στην Ευρώπη ήταν η Ούνικς Καζάν (2014-17). Κατά το παρελθόν, ο Λάνγκφορντ έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο του πρώτου σκόρερ στην Ευρωλίγκα.

Παπαπέτρου, ο έβδομος…
Τόσο η απόκτηση του Κιθ Λάνγκφορντ, όσο και των Γιώργου Παπαγιάννη, Ιωάννη Παπαπέτρου προκάλεσαν αίσθηση. Πόσο μάλλον όταν ο διεθνής σέντερ προέρχεται από το ΝΒΑ και ο Παπαπέτρου από τον αιώνιο αντίπαλο, Ολυμπιακό. Αυτή είναι και η έβδομη φορά που παίκτης από τους «ερυθρόλευκους» μετακινείται στον Παναθηναϊκό. Μόλις πέρσι μάλιστα, το ίδιο δρομολόγιο είχε κάνει ο Ματ Λοτζέσκι (δεν συνεχίζει, όπως και ο Κέι Σι Ρίβερς).

Οι παίκτες από Ολυμπιακό σε Παναθηναϊκό: (1983) Γιώργος Σκροπολίθας, (1986) Νίκος Δαρίβας, (1994) Ζάρκο Πάσπαλι, (1999) Τζόνι Ρότζερς, (2007) Αντρέα Ζίζιτς, (2017) Ματ Λοτζέσκι, (2018) Ιωάννης Παπαπέτρου.

Μοναδική εκκρεμότητα για να κλείσει το ρόστερ είναι θεωρητικά ενός παίκτης που θα μπορέσει να προσφέρει στη θέση του Πάουερ Φόργουορντ και θα καλύψει το κενό από την αποχώρηση του Κρις Σίνγκλετον, με τον Αμερικανό να εξαργυρώνει τις εμφανίσεις του από τον Παναθηναϊκό με ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στην Μπαρτσελόνα.

Το ρόστερ της σεζόν 2018-19

Πόιντ γκαρντ: Νικ Καλάθης, Λούκας Λεκαβίτσιους, Γιώργος Καλαϊτζάκης
Σούτινγκ γκαρντ: Κιθ Λάνγκφορντ, Μάρκους Ντένμον, Νίκος Παππάς
Σμολ φόργουορντ: Ιωάννης Παπαπέτρου, Θανάσης Αντετοκούνμπο
Πάουερ φόργουορντ: Κωνσταντίνος Μήτογλου
Σέντερ: Τζέιμς Γκιστ, Στεφάν Λάσμε, Γιώργος Παπαγιάννης, Ιαν Βουγιούκας

Δεύτερη θητεία στην Ελλάδα για τον Ντέιβιντ Μπλατ. Μετά το 2010, όταν και βρέθηκε στον Αρη, επιστρέφει για λογαριασμό του Ολυμπιακού, με τον οποίο υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ο Αμερικανό – Ισραηλινός προπονητής αντικαθιστά τον Γιάννη Σφαιρόπουλο ενώ στις πρώτες του δηλώσεις αναφορικά με τους στόχους της ομάδας, σημείωσε:

«Δεν έρχεσαι σε μια ομάδα όπως αυτή, χωρίς να κατανοείς τις προσδοκίες και χωρίς την θέληση να αποδεχτείς την πρόκληση. Η προθυμία σου να θυσιάσεις ότι χρειαστεί για να κάνεις αυτά που πρέπει και τελικά θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία. Αυτό είναι που με τράβηξε τόσο πολύ να έρθω στον Ολυμπιακό. Ξέρω πως είναι μια ομάδα που το κατανοεί αυτό και είναι μέρος της φιλοσοφίας μου» για να συμπληρώσει αναφορικά με στοιχεία που θέλει να έχει η ομάδα του:

«έχω δώσει έμφαση στο να συνδυάσω τη μεγάλη εμπειρία και τη μεγάλη δυνατότητα παικτών που ήταν ήδη στην ομάδα με νιάτα, αθλητικότητα, ταχύτητά, σουτ. Στοιχεία που χρειάζεται να βάλουμε στην ομάδα τα χρόνια που ακολουθούν».

Για ένατη σεζόν με τα «ερυθρόλευκα»

Το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του Βασίλη Σπανούλη έκλεισε θετικά και σύντομα για τον Ολυμπιακό, με τον Λαρισαίο γκαρντ να ανανεώνει και για τη σεζόν που έρχεται τη συνεργασία του και να παραμένει ο φυσικός αρχηγός της. Θετική εξέλιξη για τους Πειραιώτες και η παραμονή για τρία ακόμα χρόνια του Κώστα Παπανικολάου ενώ στο λιμάνι παραμένει τουλάχιστον για την επόμενη σεζόν και ο Νικόλα Μιλουτίνοφ, καθώς ο Σέρβος σέντερ δεν υπέγραψε με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, οι οποίοι τον είχαν επιλέξει σαν ντραφτ πρώτου γύρου το καλοκαίρι του 2015. Η ομάδα του ΝΒΑ είχε δικαίωμα έως τις 20/07/2018 να ενεργοποιήσει την απόκτησή του και από τη στιγμή που δεν το έκανε, παραμένει κάτοικος Πειραιά.

Και οι τρεις παραπάνω παίκτες, μαζί με τον Γιώργο Πρίντεζη, αναμένεται να σηκώσουν και φέτος το βάρος να οδηγήσουν την ομάδα στις επιτυχίες. Σαν συμπαραστάτες, θα έχουν τους Ουίλιαμς – Γκος και Αξέλ Τουπάν, δύο από τις μεταγραφές των «ερυθρολεύκων» που αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα. Ο Γκος έρχεται ως ο βασικός πλέι μέικερ ενώ ο 26χρονος Γάλλο γκαρντ ουσιαστικά ως αντικαταστάτης του Ιωάννη Παπαπέτρου. Μπορεί να βοηθήσει εκτός από τη θέση 3 που είναι η φυσική του και σαν σούτινγκ γκαρντ. Σχετικά με τα αγωνιστικά στοιχεία των δύο παικτών, ο Ουίλιαμς -Γκος αναμένεται να δώσει ταχύτητα και τη διεισδυτικότητα που έλλειψε πέρσι από τον Ολυμπιακό ενώ ο Τουπάν εκτός από το επιθετικό κομμάτι ενδέχεται να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και στην άμυνα.

Η ομάδα του Ολυμπιακού, σε αντίθεση με τον «αιώνιο» αντίπαλο που αναζητά έναν παίκτη, φαίνεται πως έχει ολοκληρώσει το ρόστερ της, στο οποίο δεν βρίσκονται συγκριτικά με πέρσι οι Μάρτιν Ρόμπερτς, Μπόμπι Μπράουν, Χόλις Τόμσον, Κιμ Τιλί, Κιμ Γουΐλτζερ και Τζαμέλ Μακ Λιν. Αποκτήθηκαν οι Ουίλιαμς Γκος, Ζακ Λί-Ντέι, Σάσα Βεζένκοφ, Αξέλ Τουπάν και Γιάνις Τίμα, με τους Γιάνις Στρέλνιεκς και Νίκολα Μιλουτίνοφ να είναι οι μοναδικοί ξένοι που… διασώθηκαν από την περσινή περίοδο.

Το ρόστερ της σεζόν 2018-19

Πόιντ γκαρντ: Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, Βαγγέλης Μάντζαρης, Βασίλης Τολιόπουλος
Σούτινγκ γκαρντ: Βασίλης Σπανούλης, Γιάνις Στρέλνιεκς, Βασίλης Αρσενόπουλος
Σμολ φόργουορντ: Κώστας Παπανικολάου, Αξέλ Τουπάν, Γιάννις Τίμα
Πάουερ φόργουορντ: Γιώργος Πρίντεζης, Σάσα Βεζένκοφ, Δημήτρης Αγραβάνης
Σέντερ: Νίκολς Μιλουτίνοφ, Ζακ Λι-Ντέι, Γιώργος Μπόγρης

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ