el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θέμα: Ο πιο «βρώμικος» παίκτης στην ιστορία

Σε 47 περιπτώσεις αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα στην ποδοσφαιρική του καριέρα ο 44χρονος πλέον Κολομβιανός Χεράρδο Μπεντόγια.

Το ρεκόρ με τις περισσότερες αποβολές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, διατηρεί ο Κολομβιανός Χεράρδο Μπεντόγια.

Ως παίκτης, αγωνιζόταν με την ίδια ευχέρεια στην άμυνα (αριστερός μπακ) και τη μεσαία γραμμή (αμυντικός χαφ) και αυτό που τον χαρακτήρισε σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του στους αγωνιστικούς χώρους, ήταν το σκληρό παιχνίδι.

Τα προσωνύμια που απέκτησε, «στρατηγός» και «θηρίο» είναι ενδεικτικά του ταμπεραμέντου του.

Red card record holder sent off after 19 minutes as coach ...

Αγωνιζόμενος σε χώρες της Νοτίου Αμερικής, κατέκτησε τίτλους στην πατρίδα του (με Ντεπορτίβο Κάλι και Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε) και την Αργεντινή (με τη Ράσινγκ).

Το μεγάλο ορόσημο στην καριέρα του ήταν όμως η κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα το 2001 με την Κολομβία, όπου σημείωσε το γκολ της νίκης στον ημιτελικό (1-0 την Ονδούρα) ενώ ήταν βασικός και στον μεγάλο τελικό (1-0 το Μεξικό).

Συνολικά με την εθνική Ανδρών της Κολομβίας αγωνίστηκε για 48 ματς ενώ σημείωσε και 5 γκολ.

Κλωτσιά στο κεφάλι και 15 αγωνιστικές

Από τις 47 φορές που αποβλήθηκε στην καριέρα του, αυτή που ξεχωρίζει είναι η 41η κόκκινη κάρτα.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, αγωνιζόμενος με την Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε στο ντέρμπι με τη Μιγιονάριος, έριξε αγκωνιά στον αντίπαλο τερματοφύλακα και τη στιγμή που ήταν πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο, τον κλότσησε στο κεφάλι! Μοιραία, αποβλήθηκε ενώ συνέπεια αυτής της ενέργειας ήταν να τιμωρηθεί με 15 αγωνιστικές.

Από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα είχε φανεί πως ήταν επιρρεπής στις αποβολές. Στην Ντεπορτίβο Κάλι, στην οποία αγωνίστηκε για μία 3ετία, από το 1998 έως το 2001 πρόλαβε να αποβληθεί 14 φορές!

Ακολούθως, είδε 5 κόκκινες με τη φανέλα της Ράσινγκ (2001-03), 7 με τη Μιγιονάριος (2006-10), 8 με την Ιντεπεντιέντε Σάντε Φε (2011-12) ενώ από 2 φορές αποβλήθηκε αγωνιζόμενος με Ντεπορτίβο Περέιρα (1995-1997), Ντεπορτίβο Κούκουτα (2015), Κολόν Σάντα Φε (2004), Ατλέτικο Νασιονάλ (2005-06) και Ενβιγκάδο (2010).

Gerardo Bedoya is the world's dirtiest footballer | Daily Mail Online

Με την εθνική ομάδα, αποβλήθηκε μία φορά ενώ έχει δει την κόκκινη κάρτα δύο ακόμα φορές μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Η πρώτη από αυτές, στο ντεμπούτο του ως βοηθός προπονητή στην Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε.

«Οταν συνέβη, οι παίκτες της ομάδας ξέσπασαν σε γέλια. Δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Ηξεραν πως πρόκειται να συμβεί. Σιγουρα η φήμη του προηγείται και δεν τον βοήθησε».

Η αναγνώριση των φιλάθλων

Παρότι το γεγονός των πολλών αποβολών δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, δεν μπορεί να «καταδικάσει» τα όσα προσέφερε στον αγωνιστικό χώρο.

Οι φίλαθλοι των Σάντα Φε και Ράσινγκ θα τον θυμούνται για την προσφορά του στην κατάκτηση των πρωταθλημάτων από τις ομάδες τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον συμπαίκτη του στη Μιγιονάριος την τριετία 2007-10, Ομάρ Βάσκεζ: «Δεν είναι ασυνήθιστο να σε θυμούνται μόνο για τα άσχημα πράγματα. Θα πρέπει όμως να μνημονεύεται ως ένας σπουδαίος παίκτης για την πατρίδα του. Ο Μπεντόγια ήταν γεννημένος νικητής και κατέκτησε τίτλους σε μεγάλες ομάδες στην Κολομβία και την Αργεντινή. Για εμένα ήταν τιμή που μοιραζόμουν το δωμάτιο μαζί του και έχω πολλές καλές εμπειρίες».

Καταλήγοντας και σε ότι αφορά την προσωπική του ζωή, ανέφερε πως δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που έδειχνε στο γήπεδο, τονίζοντας: «Είναι ένας ευαίσθητος χαρακτήρας που πάντα βοηθάει τους άλλους. Εξω από το γήπεδο είναι ένα φιλικό άτομο, με μεγάλη καρδιά».

Ράμος, τα έργα και οι κόκκινες ενός άγριου αμυντικού (pics&vids ...

Δεν… προλαβαίνει ο Σέρχιο Ράμος

Δεύτερος σε αποβολές, μετά τον Χεράρδο Μπεντόγια, είναι ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης, Σέρχιο Ράμος.

Ο Ισπανός, που άρχισε την καριέρα του ως δεξί μπακ (στη Σεβίλλη) και απογειώθηκε ως κεντρικός αμυντικός (στη Ρεάλ Μαδρίτης) έχει αποβληθεί 26 φορές μέχρι στιγμής. Η πιο πρόσφατη, στην αναμέτρηση του Φεβρουαρίου με τη Μάντσεστερ Σίτι για το Τσάμπιονς Λιγκ. Με δεδομένο πως ο Ράμος είναι ήδη 34 ετών, μοιάζει απίθανο να ξεπεράσει τον Μπεντόγια.

Για την ιστορία, την πρώτη τριάδα παικτών με τις περισσότερες αποβολές (21), κλείνει ο Πάολο Μοντέρο, ο Ουρουγουανός κεντρικός αμυντικός που έγινε ευρέως γνωστός στον περισσότερο κόσμο από την πολύχρονη θητεία του στη Γιουβέντους.

Ο Μοντέρο κατέχει το ρεκόρ με τις περισσότερες αποβολές στη Σέριε Α (16 αποβολές αγωνιζόμενος με Αταλάντα και Γιουβέντους). 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ