el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Εθνική Γεωργίας

Η Εθνική Ελλάδος θέλοντας να χτίσει πάνω στην ισοπαλία που απέσπασε στην Ισπανία, υποδέχεται τη Γεωργία για το δεύτερο παιχνίδι της στην προκριματική φάση του Μουντιάλ. Στο συγκεκριμένο ματς, η νίκη για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θεωρείται επιβεβλημένη.

Παρότι είναι νωρίς για υπολογισμούς, ο Τζον Φαν’τ Σχιπ και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά, πως για να μπορέσει η Ελλάδα να μπει σφήνα ανάμεσα σε Ισπανία και Σουηδία, θα πρέπει να κάνει το απόλυτο στα τέσσερα παιχνίδια με Γεωργία και Κόσοβο, δηλαδή να πάρει 12 βαθμούς.

Απαντες λοιπόν έχουν αντιληφθεί το πόσο σημαντικό είναι για την Εθνική μας να φτάσει την Τετάρτη στην πρώτη της νίκη στον όμιλο, δεδομένου μάλιστα ότι η Σουηδία έχει ήδη ξεκινήσει με το 2/2 κόντρα σε Γεωργία (εντός) και Κόσοβο (εκτός).

Το noviblog σκανάρει την επόμενη αντίπαλο της Ελλάδας και σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εθνική Γεωργίας.

30 χρόνια από την ανεξαρτητοποίηση της Γεωργίας

Η Γεωργία βρίσκεται στην περιοχή του Καυκάσου, στη διασταύρωση της ανατολικής Ευρώπης και της δυτικής Ασίας. Δυτικά βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα, νότια συνορεύει με τις Τουρκία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν και βόρεια με τη Ρωσία.

Το 1922 η Γεωργία ενσωματώθηκε στη Σοβιετική Ενωση, ώσπου αποσχίστηκε από αυτήν τον Απρίλιο του 1991. Η ανεξαρτητοποίηση της Γεωργίας εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα, που διενεργήθηκε στις 31 Μαρτίου το 1991, με το συντριπτικό ποσοστό του 99,5%.

Για μία δεκαετία η Γεωργία ταλαιπωρήθηκε από οικονομική κρίση, εμφύλιους και αποσχιστικούς πολέμους. Τα τελευταία χρόνια ακολουθεί φιλοδυτική εξωτερική πολιτική με στόχο την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι ασφαλώς που έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Στη χΩρα ζουν περΙπου 4 εκατ. Ανθρωποι. ΜεγαλΥτερη πΟλη εΙναι η πρωτεΥουσα ΤιφλΙδα, με πληθυσμΟ που ξεπερνΑ το Ενα εκατομμΥριο. 9/10 πολΙτες της ΓεωργΙας εΙναι χριστιανοΙ, ενΩ το πολΙτευμα της χΩρας εΙΝαι η κοινοβουλευτικΗ δημοκρατΙα.

Σε αθλητικό επίπεδο, το εθνικό σπορ θεωρείται το ράγκμπι και ακολουθούν σε δημοφιλία το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Ωστόσο, η Γεωργία φημίζεται και για τους σπουδαίους αθλητές που έχει βγάλει στην άρση βαρών και στην πάλη.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γεωργίας ιδρύθηκε το 1990 και έγινε μέλος των UEFA και FIFA το 1992. Η Γεωργία ως ανεξάρτητο πλέον κράτος δεν έλαβε μέρος στα προκριματικά για το Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994. Η πρώτη της συμμετοχή ήταν στα προκριματικά για το Euro της Αγγλίας, το 1996, όπου δεν κατάφερε να προκριθεί.

Ψάχνοντας την πρώτη συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση

Η Γεωργία δεν έχει προκριθεί ποτέ σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης. Συνολικά, έχει αποτύχει 13 φορές (6 σε Μουντιάλ και 7 σε Euro) σε προκριματική φάση.

Παραδόξως, την καλύτερή της πορεία σε προκριματικά τη σημείωσε στην πρώτη της συμμετοχή, για το Euro του 1996, όταν σε όμιλο έξι ομάδων τερμάτισε τρίτη με απολογισμό 5-0-5. Εκτοτε δεν έχει κάνει ποτέ πάνω από τρεις νίκες σε προκριματικό όμιλο.

Εφτασε πάντως μια ανάσα από την πρόκρισή της στην τελική φάση του Euro 2020 μέσω των μπαράζ του Nations League το περασμένο φθινόπωρο. Στον ημιτελικό κέρδισε 1-0 τη Λευκορωσία, όμως στον τελικό με τη Βόρεια Μακεδονία, ηττήθηκε 1-0 μέσα στην έδρα της, το «Μπόρις Παϊχάτζε» και έχασε μία μοναδική ευκαιρία να παίξει για πρώτη φορά σε μία μεγάλη διοργάνωση.

Οι παίκτες σύμβολα

Ανάμεσα στις πιο αναγνωρίσιμες ποδοσφαιρικές φιγούρες της Γεωργίας συγκαταλέγονται ασφαλώς ο Σότα Αρβελάτζε και ο Τιμούρ Κετσπάγια. Πρόκειται για τους δύο πρώτους σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Γεωργίας με 26 και 17 γκολ αντίστοιχα.

Ο Αρβελάτζε έκανε σπουδαία καριέρα μεταξύ άλλων στον Αγιαξ και στη Ρέιντζερς, ενώ για τον νυν τεχνικό της Ανόρθωσης, όλοι θυμούνται τη σημαντική προσφορά του στην ΑΕΚ την τριετία 1994-97 πριν πάρει μεταγραφή στη Νιούκαστλ.

Η Γεωργία έχει βγάλει βέβαια κι άλλους εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές, όπως για παράδειγμα ο Αλεξάντρε Ιασβίλι, που έκανε καριέρα κυρίως στη Γερμανία (Φράιμπουργκ, Καρλσρούη, Μπόχουμ) και είναι τρίτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής με 15 γκολ.

Η σπουδαιότερη όμως ποδοσφαιρική και όχι μόνο μορφή των Γεωργιανών είναι αναμφίβολα ο Κάχα Καλάτζε, που ψηφίστηκε τέσσερις φορές κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χώρας.

Ο άλλοτε στόπερ της Μίλαν, που αγωνίστηκε στους «ροσονέρι» εννιά χρόνια και κατέκτησε μαζί τους δύο Τσάμπιονς Λιγκ, είναι τώρα δήμαρχος στην Τιφλίδα, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε τόσο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, όσο και υπουργός Ενέργειας για 4,5 χρόνια!

Πρώτος πάντως σε συμμετοχές στην εθνική Γεωργίας με 100 είναι ο Λέβαν Κομπιασβίλι, που έπαιξε ποδόσφαιρο στη Φράιμπουργκ, τη Σάλκε και τη Χέρτα.

Το ρεκόρ του Κομπιασβίλι είναι πολύ πιθανό να το σπάσει στην τρέχουσα προκριματική φάση ο νυν αρχηγός της Γεωργίας, Τζάμπα Κανκάβα. Ο δυναμικός, 35χρονος χαφ της Βαλενσιέν έχει γράψει 95 διεθνείς συμμετοχές με το εθνόσημο και θέλει άλλες έξι για να γίνει ο ρέκορντμαν της εθνικής του.

Ο Βίλι Σανιόλ στον πάγκο

Από τον Φεβρουάριο του 2021 η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας παρέδωσε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας στον 44χρονο Βίλι Σανιόλ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Σλοβάκο, Βλάντιμιρ Βάις, που καθοδήγησε για μία τετραετία την εθνική Γεωργίας.

Ο άλλοτε διεθνής Γάλλος, δεξιός μπακ της Μπάγερν, με την οποία κατέκτησε ένα Τσάμπιονς Λιγκ και πέντε πρωταθλήματα Γερμανίας, ήταν τεχνικός διευθυντής για μία διετία στην εθνική Γαλλίας (2011-13), δούλεψε για δύο χρόνια ως τεχνικός στην Μπορντό (2014-16), θήτευσε για μικρό διάστημα ως βοηθός του Κάρλο Αντσελότι στην Μπάγερν το 2017 και τώρα επιστρέφει στους πάγκους έπειτα από αποχή τεσσάρων χρόνων.

Στα πρώτα δύο ματς με τον Σανιόλ στο τιμόνι της, η Γεωργία γνώρισε ισάριθμες ήττες. 1-0 στη Σουηδία και 2-1 από την Ισπανία στην Τιφλίδα. Και στα δύο ματς πάντως η Γεωργία ήταν άκρως ανταγωνιστική και μαχητική.

Ειδικά κόντρα στους Ισπανούς έφτασε μία ανάσα από την ισοπαλία, ωστόσο μία κακή αντίδραση του γκολκίπερ Λόρια στο σουτ του Ντάνι Ολμο στο 92’, στέρησε από τους Γεωργιανούς ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Σκληροτράχηλο σύνολο

Η Γεωργία φημίζεται για την αγωνιστικότητά της και παρότι ποιοτικά δεν βρίσκεται στο τοπ επίπεδο, αν υποτιμηθεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Η Γεωργία ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη προερχόμενη από ένα αρνητικό σερί επτά αγώνων χωρίς νίκη (0-3-4). Παρόλα αυτά, ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι στις τελευταίες έξι ήττες της, από Ισπανία, Σουηδία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία και Ελβετία, δεν έχασε σε κανένα ματς με διαφορά μεγαλύτερη του ενός γκολ, δείγμα ότι παλεύει όλα τα παιχνίδια της.

Η πιο πρόσφατη βαριά ήττα της είναι αυτή στη Δανία, τον Ιούνιο του 2019, για τα προκριματικά του Euro, όπου είχε χάσει με 5-1. Εκτοτε έδωσε 16 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις (συμπεριλαμβανομένων των φιλικών) και δεν δέχθηκε σε κανέναν πάνω από δύο γκολ και μόνο σε έξι, ακριβώς δύο γκολ

Στα 10 δηλαδή από τα τελευταία 16 παιχνίδια της, η Γεωργία είτε κράτησε το μηδέν, είτε δέχθηκε μάξιμουμ ένα τέρμα.

Τόσο κόντρα στη Σουηδία, όσο και με την Ισπανία, ο Σανιόλ επέλεξε να παρατάξει τη Γεωργία με σύστημα 4-3-3. Στη δεύτερη αγωνιστική πάντως προχώρησε σε τέσσερις αλλαγές στην 11αδα.

Η ενδεκάδα με τη Σουηδία: Λόρια (Ανόρθωση) – Χαμπράτζε (Ντιναμό Μπατούμι), Κάσια (Λοκομοτίβ Τιφλίδας), Ντβάλι (Φερεντσβάρος), Γκιορμπελίτζε (Βόλφσμπεργκ) – Κβεκβεσκίρι (Λεχ Πόζναν), Κανκάβα (Βαλενσιέν), Αμπουργιάνια (Καρταχένα) – Λομπχανίτζε (Ανκαραγκουτσού), Κβιλιτάια (Ανόρθωση), Κβαρατσκέλια (Ρούμπιν).

Η ενδεκάδα με την Ισπανία: Λόρια (Ανόρθωση) – Κακαμπάτζε (Τενερίφη), Κάσια (Λοκομοτίβ Τιφλίδας), Ντβάλι (Φερεντσβάρος), Γκιορμπελίτζε (Βόλφσμπουργκ) – Κιτεϊσβίλι (Στουρμ Γκρατς), Κανκάβα (Βαλενσιέν), Γκβίλια (Λέγκια) – Λομπχανίτζε (Ανκαραγκουτσού), Ζιβζιβάτζε (Βίντι), Κβαρατσκέλια (Ρούμπιν).

Το ανερχόμενο αστέρι και ο μεγάλος απών

Στην αποστολή του Βίλι Σανιόλ συμπεριλαμβάνονται 17 παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό. Από αυτούς ξεχωρίζει βέβαια ο 20χρονος μεσοεπιθετικός, Κβίτσα Κβαρατσκέλια. Ο άσος της Ρούμπιν Καζάν ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ κόντρα στην Ισπανία, σημειώνοντας το 2ο γκολ του με τα χρώματα της Γεωργίας σε επτά διεθνείς συμμετοχές.

Ο ΚβαρατσκΕλια πραγματοποιΕΙ φΕτος σοΥπερ σεζΟν στο ρωσικΟ πρωτΑθλημα, Εχοντας τρΙα γκολ και οχτΩ ασΙστ σε 20 παιχνΙδια. Η χρηματιστηριακΗ του αξΙα ανΕρχεται πλΕον στα 10 εκατ. ευρΩ και εΙναι ο παΙκτης που πρΕπει να προσΕξει περισσΟτερο απΟ Ολους η εθνικΗ μας.

Αντίθετα, από την αποστολή της Γεωργίας απουσιάζει λόγω τραυματισμού ο Τορνίκε Οκριασβίλι. Ο 29χρονος άσος της Ανόρθωσης θεωρείται ένας από τους πιο ποιοτικούς και έμπειρους μεσοεπιθετικούς που διαθέτουν οι Γεωργιανοί. Από τους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές είναι ο πρώτος σκόρερ στην εθνική του με 12 γκολ σε 45 συμμετοχές και ασφαλώς η απώλεια του είναι σημαντική.

Επίσης, θα απουσιάσει ο ακραίος μεσοεπιθετικός της Κόνιασπορ, Λεβάν Σενγκέλια, που αποβλήθηκε στο προηγούμενο ματς. Για αυτόν το λόγο ο Σανιόλ κάλεσε για συμπληρωματικές λύσεις δύο έξτρα παίκτες από το εγχώριο πρωτάθλημα (Κομπούρι, Αζάροφ).

Εκτός κλήσεων για διαφόρους λόγους έμειναν κι άλλοι έμπειροι ποδοσφαιριστές όπως οι αμυντικοί Κβιρκβέλια (Ροτόρ), Χοτσολάβα (Σαχτάρ) και οι μέσοι Καζαϊσβίλι (Ουλσάν), Νταουσβίλι (Ανόρθωση).

Στο τρέχον ρόστερ της Γεωργίας υπάρχουν μόνο τέσσερις παίκτες άνω των 30 ετών, όλοι ηγετικές μορφές. Πέρα από τον 35χρονο κάπτεν Κανκάβα, είναι ο 33χρονος στόπερ Γκουράμ Κάσια (83 διεθνείς συμμετοχές), ο 35χρονος άλλοτε γκολκίπερ του ΟΦΗ, Γκιόρκι Λόρια (64 διεθνείς συμμετοχές) και ο 31χρονος στόπερ της Αρσεναλ Τούλα, Γκία Γκριγκαλάβα (34 διεθνείς συμμετοχές).

Γεμάτες σεζόν με τους συλλόγους τους φέτος, πραγματοποιούν ο 26χρονος εξτρέμ Σάμπα Λομπχανίτζε (3 γκολ, 8 ασίστ σε 29 συμμετοχές στο τουρκικό πρωτάθλημα), ο 27χρονος φορ Γκιόργκι Κβιλιτάια (12 γκολ, 2 ασίστ σε 22 συμμετοχές στο κυπριακό πρωτάθλημα), ο 25χρονος χαφ Οτάρ Κιτεϊσβίλι (5 γκολ, 3 ασίστ σε 16 συμμετοχές στο αυστριακό πρωτάθλημα) και ο 27χρονος επιθετικός Μπούντου Ζιζβιβάτζε (7 γκολ, 6 ασίστ σε 24 συμμετοχές στο ουγγρικό πρωτάθλημα).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ