el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

NBA: Οι βασιλιάδες των buzzer beaters

Πίνακας Περιεχομένων

Με αφορμή το νικητήριο τρίποντο του Ανουνόμπι, στη νίκη των Ράπτορς επί των Σέλτικς με 104-103, γράφουμε για τους βασιλιάδες των buzzer beaters στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Το NBA διαχρονικά προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις και άπλετο θέαμα. Η στιγμή βέβαια που η αγωνία χτυπάει κόκκινο, το συναίσθημα ξεχειλίζει και άπαντες παρακολουθούν με μάτια γουρλωμένα, είναι αυτή του buzzer-beater: όταν ένας παίκτης παίρνει το τελευταίο σουτ του αγώνα, νικάει το χρονόμετρο που μηδενίζει και παράλληλα δίνει τη νίκη στην ομάδα του.

Κάτι τέτοιο συνέβη και τα ξημερώματα της Παρασκευής με τον Ανουνόμπι να «σκοτώνει» τους Σέλτικς με τρίποντο στην εκπνοή, στο τρίτο παιχνίδι της ημιτελικής σειράς στην Ανατολή.

anunoby_novibetgrΟι Ράπτορς είχαν μόλις μισό δευτερόλεπτο στη διάθεσή τους και το σκορ ήταν 103-101 υπέρ της Βοστώνης, που είχε αγκαλιάσει το 3-0. Τελικά, ο Λάουρι έκανε μία απίθανη επαναφορά στον Ανουνόμπι και ο τελευταίος με ένα αστραπιαίο τρίποντο κράτησε ζωντανούς του πρωταθλητές μειώνοντας σε 2-1.

Ποιος όμως είναι ο κορυφαίος στην ιστορία του NBA σε buzzer-beaters;

Πάμε να δούμε τους παίκτες που έκριναν αναμετρήσεις παίρνοντας το σουτ του τελευταίου δευτερολέπτου. Στη λίστα έχουμε μόνο τα buzzer-beaters που χάρισαν νίκη και φυσικά το χρονόμετρο μηδενίστηκε μετά το τελευταίο σουτ, δηλαδή ο αντίπαλος δεν είχε περιθώριο αντίδρασης.

4 BUZZER BEATERS

Τζέρι Γουέστ (Λέικερς, 1960-74)

west_novibetgrΔεν αποτελεί έκπληξη ότι σε αυτή τη λίστα βρίσκεται ο Mr. Clutch μετρώντας τέσσερα νικητήρια σουτ στη λήξη του χρόνου.

Ο Γουέστ έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ με δύο νικητήρια buzzer-beaters σε πλέι οφ. Και στις δύο περιπτώσεις είχε κλέψει την μπάλα πριν σκοράρει με το άκουσμα της κόρνας, τόσο στους τελικούς του ΝΒΑ το 1962, στην επαναφορά του Σαμ Τζόουνς στον Μπομπ Κούζι όσο και στους τελικούς της Δύσης από τον Χάγκαν το 1963.

Βέβαια, το πιο χαρακτηριστικό buzzer-beater στην καριέρα του Mr. Logo είναι αυτό στους τελικούς του 1970 (Νικς – Λέικερς), όταν είχε στείλει το τρίτο ματς στην παράταση με σουτ πίσω από το κέντρο, ωστόσο εκείνη η μνημειώδης στιγμή δεν υπολογίζεται εδώ αφού δεν είχε χαρίσει τη νίκη.

Ο Γουέστ ασφαλώς είχε σημειώσει ένα ακόμη διάσημο buzzer-beater στο All-Star Game του 1972.

Λάρι Μπερντ (Σέλτικς, 1979-92)

bird_novibetgrΜπορεί να μοιάζουν λίγα τα τέσσερα buzzer-beaters για τον Larry Legend, όμως όλα είναι πραγματικά ξεχωριστά. Και τα τέσσερα ήρθαν σε ματς που οι Σέλτικς ήταν πίσω στο σκορ τη στιγμή που έγινε το σουτ. Πριν τον Μπερντ κανείς παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ δεν είχε πετύχει πάνω από δύο τέτοια σουτ.

Το πιο εντυπωσιακό όμως με τα νικητήρια σουτ του Μπερντ είναι ότι σημειώθηκαν σε ματς που ήταν απόλυτα κυρίαρχος. Σε αυτά τα τέσσερα ματς που πέτυχε buzzer-beater, ο Legend είχε πετύχει κατά μέσο όρο 41,3 πόντους: 38 στο Φίνιξ το 1983, 48 με το Πόρτλαντ το 1985, 32 με το Ντιτρόιτ δύο μέρες μετά και 47 στην Ουάσινγκτον το 1987.

Κανείς άλλος παίκτης στο ΝΒΑ δεν έχει δύο ματς με 45+ πόντους και buzzer-beater και κανείς άλλος φυσικά δεν έχει πετύχει νικητήριο buzzer-beater σε δύο κολλητά ματς, όπως έκανε ο Μπερντ στις 27 Ιανουαρίου και 29 του ίδιου μήνα το 1985.

Μπιλ Λαϊμπίρ (Καβαλίερς, Πίστονς, 1980-94)

Laimbeer_novibetgrΟταν έρχεται στη μνήμη ο Λαϊμπίρ ασφαλώς δεν σκέφτεσαι τον τρόπο που έβαζε την μπάλα στο καλάθι, αλλά κυρίως το σκληροτράχηλο στιλ παιχνιδιού του, που χαρακτήρισε μία ολόκληρη εποχή παίζοντας στα «κακά» παιδιά των Πίστονς.

Παρόλα αυτά, ο Λάμπο είχε γλυκό σουτ και έγινε ο πρώτος σέντερ στην ιστορία του ΝΒΑ με 4+ buzzer-beaters.

Τζον Στόκτον (Τζαζ, 1984-03)

stockton_novibetgrΟ θρυλικός Τζον Στόκτον είναι ο κορυφαίος πασέρ και «κλέφτης» του ΝΒΑ, ωστόσο στην καριέρα του υπήρξε και ένας εκπληκτικός σουτέρ. Με 60,8% ποσοστό ευστοχίας στο true shooting percentage είναι 15ος στην ιστορία του πρωταθλήματος.

Το πρώτο buzzer-beater της καριέρας του ήρθε το 1989 όταν πήρε την μπάλα 3,6 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε και τελείωσε υποδειγματικά με λέι-απ τη φάση μπροστά στον Μάικλ Τζόρνταν!

Το τέταρτο και τελευταίο ήταν ένα τρίποντο απέναντι σε έναν άλλο Hall of Famer της κλάσης του 1984, τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Εκείνο το τρίποντο είχε στείλει τους Τζαζ στους τελικούς του ΝΒΑ το 1997.

Και επειδή πολλοί θα αναρωτηθούν πόσα buzzer-beaters είχε ο συνοδοιπόρος του Στόκτον στους Τζαζ, Καρλ Μαλόουν, ο «ταχυδρόμος» σημείωσε μόνο ένα, το 1985, μόλις στο 15 παιχνίδι της καριέρας του, όχι από ασίστ του Στόκτον, αλλά με tip-in σε άστοχο σουτ του πλέι μέικερ της Γιούτα.

Τζέρι Στακχάους (Σίξερς, Πίστονς, Γουίζαρντς, Μάβερικς, Μπακς, Χιτ, Χοκς, Νετς, 1995-13)

Stackhouse_novibetgrΟ γυρολόγος Στακχάους είναι ο μοναδικός παίκτης του ΝΒΑ που έχει σημειώσει νικητήριο buzzer-beater με τέσσερις διαφορετικές ομάδες.

Με τους Σίξερς το 1997, με τους Πίστονς το 1999, με τους Γουίζαρντς το 2002 και με τους Μάβερικς το 2008.

Μο Γουίλιαμς (Τζαζ, Μπακς, Καβαλίερς, Κλίπερς, Μπλέιζερς, Τίμπεργουλβς, Χόρνετς, 2003-16)

Williams_novibetgrΤο εντυπωσιακό με τα buzzer-beaters του Γουίλιαμς είναι η απόσταση από την οποία τα εκτέλεσε. 3/4 ήταν έξω από τη γραμμή του τριπόντου και για την ακρίβεια πέρα από τα 8 μέτρα!

Μόνο ο Βινς Κάρτερ έχει τόσα buzzer-beaters από τόσο μακριά.

Μόντα Ελις (Γουόριορς, Μπακς, Μάβερικς, Πέισερς, 2005-17)

ellis_novibetgr

Το πρώτο νικητήριο buzzer του Ελις ήρθε το 2007 κόντρα στους Νετς από ασίστ του Μπαρόν Ντέιβις. Πέρασαν έξι χρόνια μέχρι να έρθει το δεύτερο, όμως στη συνέχεια ο Ελις είχε για τρεις σερί σεζόν (2013, 2014, 2015) τουλάχιστον ένα τέτοιο σουτ.

Σε όλα τα buzzer-beaters του, ο Ελις είχε σκοράρει 20+ πόντους.

Ρούντι Γκέι (Γκρίζλις, Ράπτορς, Κινγκς, Σπερς, 2006-…)

gay_novibetgrΜπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει ξεθωριάσει, παρόλα αυτά ο Γκέι όταν εισήλθε στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ αποτελούσε ένα σπουδαίο πρότζεκτ.

Παρότι λοιπόν η θητεία του στους Γκρίζλις έληξε μάλλον άδοξα μετά την ανταλλαγή του στους Ράπτορς, παραμένει ο ρέκορντμαν του franchise σε νικητήρια buzzer, μετρώντας τρία.

Πέρυσι, έπειτα από οχτώ χρόνια μετά το τελευταίο του buzzer, σημείωσε το καθοριστικό καλάθι στη νίκη των Σπερς επί των Σανς.

Αλλοι παίκτες με τέσσερα buzzerbeaters: Καρλ Μπράουν (1947-50, 1952-62), Κλιφ Χάγκαν (1956-66), Γουόρλντ Μπι Φρι (1975-88), Γκρεγκ Μπάλαρντ (1977-87, 1988-89).

5 BUZZER BEATERS

Κέβιν Γκαρνέτ (Τίμπεργουλβς, Σέλτικς, Νετς, 1995-16)

Garnett_novibetgrΟ Γκαρνέτ σημείωσε στην καριέρα του τέσσερα buzzer-beaters με τη φανέλα των Τίμπεργουλβς και πρόσθεσε ένα ακόμη ως μέλος των Σέλτικς το 2009 κόντρα στους Νικς.

Και τα πέντε buzzer του «λύκου» ήταν δίποντα jump-shoots.

Βινς Κάρτερ (Ράπτορς, Νετς, Μάτζικ, Σανς, Μάβερικς, Γκρίζλις, Κινγκς, Χοκς, 1998-…)

carter_novibetgrΟ αγέραστος Βινς Κάρτερ δεν είναι ένας τυχαίος παίκτης και φυσικά δεν έχει παίξει κατά σύμπτωση στο ΝΒΑ σε τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες!

Πολλοί θεωρούσαν πως ήταν απλά ένας καλός dunker, ωστόσο ο Κάρτερ είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος με πέντε τρίποντα buzzer-beaters. Κανείς άλλος δεν έχει πάνω από τρία. Είναι χαρακτηριστικό πως τρία από τα πέντε νικητήρια σουτ, που έχει κάνει, ήρθαν από απόσταση μεγαλύτερη των εννιά μέτρων!

Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως σε όλες τις περιπτώσεις η ομάδα του βρισκόταν πίσω στο σκορ και μάλιστα στις τρεις από τις πέντε βρισκόταν πίσω με δύο πόντους.

Πιο πρόσφατο buzzer-beater, είναι αυτό του 2014, όταν πέτυχε από τη γωνία ένα dagger στην καρδιά των Σπερς. Τότε τα «σπιρούνια» είχαν το καλύτερο ρεκόρ της Δύσης και ο Κάρτερ είχε γράψει το 2-1 υπέρ των Μαβς στον πρώτο γύρο των πλέι οφ.

Γκίλμπερτ Αρίνας (Γουόριορς, Γουίζαρντς, Μάτζικ, Γκρίζλις, 2001-12)

arenas_novibetgrΟ Αρίνας ήταν γραπτό να αναρριχηθεί στην κορυφή αυτής της λίστας, όμως τελικά τον σταμάτησαν οι τραυματισμοί και οι περίεργες επιλογές του.

Ο Agent Zero σημείωσε το πρώτο του buzzer-beater στην πρώτη του σεζόν στην Οουάσινγκτον το 2003/04. Την επόμενη πέτυχε το δεύτερο στα πλέι οφ κόντρα στους Μπουλς. Την τέταρτη σεζόν του στην πρωτεύουσα άρχισε να γίνεται ο θρύλος των buzzer-beaters.

Στις 3/1 το 2007 «κάρφωσε» τους Μπακς σχεδόν από τα 10 μέτρα. 12 ημέρες αργότερα σημείωσε 51 πόντους και το νικητήριο καλάθι στη νίκη επί των Τζαζ από τα 7,5 μέτρα. Εκείνη η επίδοση ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία του ΝΒΑ, που συνοδεύεται με buzzer-beater.

Μετά από δύο μήνες έριξε στο καναβάτσο τους Σόνικς με λέι-απ και έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ με τρία buzzer-beaters σε μία σεζόν.

Δύο εβδομάδες αργότερα τέθηκε νοκ άουτ με σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο και έκτοτε δεν επέστρεψε ποτέ στο ίδιο επίπεδο, έχοντας κατά μέσο όρο μόλις 27 ματς στις επόμενες πέντε σεζόν.

Ντουέιν Γουέιντ (Χιτ, Μπουλς, Καβαλίερς, 2003-19)

wade_novibetgrΣε αντίθεση με τον Αρίνας που σημείωσε τρία buzzer σε μία σεζόν, ο Γουέιντ αποτελεί την επιτομή της διαχρονικότητας αφού σκόραρε πέντε νικητήρια καλάθια σε διάστημα 14 ετών.

Το πρώτο του ήταν τον Νοέμβριο του 2004 και το τελευταίο του μόλις πριν έναν χρόνο, όταν δέχθηκε μπλοκ από τον Τζόρνταν Μπελ, όμως επέμεινε και με τη δεύτερη έστειλε… φιλάκια στους Γουόριορς με σουτ εκτός ισορροπίας.

Τα buzzer-beaters του Flash είναι ξεχωριστά καθώς ήταν όλα χωρίς ασίστ, δηλαδή προήλθαν από ατομική ενέργεια.

Αντρέ Ιγκουοντάλα (Σίξερς, Νάγκετς, Γουόριορς, Χιτ, 2004-…)

Iguodala_novibetgrΑν κάποιος έψαχνε στη λίστα παίκτη των Γουόριορς από τη δυναστεία τους τα τελευταία χρόνια δύσκολα θα μάντευε πως αυτός είναι ο Iggy.

Ο νυν άσος των Χιτ μετράει τρία νικητήρια buzzer ως παίκτης των Σίξερς και έχει την κορυφαία επίδοση στο franchise μαζί με τον Hall of Famer Ντολφ Σέις. Με τους Γουόριορς μέτρησε δύο buzzer και στο franchise υπολείπεται μόνο του Ρικ Μπάρι.

Τέσσερα από τα νικητήρια καλάθια του Ιγκουοντάλα ήρθαν σε εκτός έδρας παιχνίδια και τρία με την ομάδα του να βρίσκεται πίσω στο σκορ. Πάντως έχει να πετύχει buzzer από το 2014, όταν κέρδισε το πρώτο από τα τρία δαχτυλίδια του.

7 BUZZER BEATERS

Πολ Πιρς (Σέλτικς, Νετς, Γουίζαρντς, Κλίπερς, 1998-17)

pierce_novibetgrΟ Πιρς φιγουράρει στη συγκεκριμένη λίστα με επτά νικητήρια buzzer. Παρότι ήταν γνωστός για την ικανότητά του στο τρίποντο και τα επτά buzzer-beaters που σημείωσε ήταν δίποντα. Εξι από τα επτά προήλθαν χωρίς ασίστ και δύο τα σημείωσε στα πλέι-οφ.

Ο Truth είναι ο κορυφαίος παίκτης του ΝΒΑ με συμμετοχή σε buzzer, διότι αν προσθέσουμε και τις πέντε ασίστ, που έχει δώσει σε νικητήρια καλάθια στην εκπνοή, τότε φτάνει τα 12! Κανείς άλλος παίκτης δεν έχει πάνω από 10.

Λεμπρόν Τζέιμς (Καβαλίερς, Χιτ, Λέικερς, 2003-…)

lebron_novibetgrΟρισμένοι θεωρούσαν πως ο «βασιλιάς» δεν είναι clutch παίκτης και ότι στα δύσκολα λυγίζει. Η αλήθεια είναι πως άργησε να πάρει εμπρός αφού σημείωσε το πρώτο του buzzer στην έκτη του σεζόν στο ΝΒΑ, το 2009.

Εκτοτε όμως, ο Τζέιμς βγαίνει πάντα μπροστά στα δύσκολα και είναι ο παίκτης της λίγκας με τα περισσότερα νικητήρια καλάθια στο άκουσμα της κόρνας σε πλέι-οφ, μετρώντας συνολικά πέντε!

Επίσης, ο Λεμπρόν είναι μαζί με τον Γουέστμπρουκ οι μοναδικοί παίκτες που έχουν συνοδεύσει το buzzer τους με triple-double δύο φορές!

8 BUZZER BEATERS

Κόμπι Μπράιαντ (Λέικερς, 1996-16)

kobe_novibetgrΟ αείμνηστος Κόμπι ασφαλώς και κατέχει μία θέση στους κορυφαίους clutch παίκτες όλων των εποχών πετυχαίνοντας στην καριέρα του οχτώ buzzer-beaters.

Από αυτά, τα επτά ήταν στην κανονική περίοδο, επίδοση που είναι η κορυφαία στην ιστορία του ΝΒΑ. Το μοναδικό νικητήριο του καλάθι at the buzzer στα πλέι οφ ήταν στον πρώτο γύρο κόντρα στους Σανς το 2006. Εξάλλου, ο Κόμπι ήταν ο παίκτης που σημείωσε τα περισσότερα buzzer με την ομάδα του πίσω στο σκορ, έξι συνολικά.

Ο Black-Mamba εκτόξευσε τη φήμη του ως ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών στα τελευταία δευτερόλεπτα του παιχνιδιού, την περίοδο από τις 4/12 το 2009 μέχρι την 1/1 το 2010, όταν σημείωσε τρία buzzer σε λιγότερο από έναν μήνα, με τους Λέικερς και στις τρεις περιπτώσεις να ακολουθούν στο σκορ!

Τζο Τζόνσον (Σέλτικς, Σανς, Χοκς, Νετς, Χιτ, Τζαζ, Ρόκετς, 2001-18)

isojo_novibetgrΛίγοι θα περίμεναν ότι ο Iso Joe θα βρίσκεται σε αυτή τη λίστα ακόμη και πάνω από παίκτες όπως ο Λεμπρόν.

Οσοι όμως αγαπούν το ΝΒΑ ξέρουν πως ο Τζο Τζόνσον πάντα έβρισκε λίγο μαγεία στα τελευταία δευτερόλεπτα. Επτά από τα οχτώ buzzer που πέτυχε ήρθαν χωρίς ασίστ, επίδοση που είναι η κορυφαία στην ιστορία του ΝΒΑ, αφού ισοβαθμεί πλάι-πλάι με τον αξεπέραστο Μάικλ Τζόρνταν.

Στα 3,5 χρόνια που αγωνίστηκε στο Μπρούκλιν σημείωσε πέντε buzzer, είχαν προηγηθεί δύο με τους Χοκς και ακολούθησε ένα με τους Τζαζ, το 2017, το μοναδικό σε postseason.

9 BUZZER BEATERS

Μάικλ Τζόρνταν (Μπουλς, Γουίζαρντς, 1984-93, 1994-98, 2001-03)

jordan_novibetgrΔεν αποτελεί καμία έκπληξη ότι ο βασιλιάς των buzzer-beaters είναι ο Air Τζόρνταν.

Ολα τα νικητήρια καλάθια του at the buzzer επιτεύχθηκαν με jump-shoot. Εξι στην κανονική περίοδο (περισσότερα έχουν μόνο οι Κόμπι, Τζόνσον) και τρία στα πλέι οφ (περισσότερα έχει μόνο ο Λεμπρόν).

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο από τα τρία buzzer του Τζόρνταν σε πλέι οφ τέλειωσαν τη σειρά (και τις δύο φορές κόντρα στους Καβς 1989, 1993)! Μόνο ο Λίλαρντ έχει κάνει κάτι ανάλογο στις σειρές με Ρόκετς το 2014 και Θάντερ το 2019 αντίστοιχα.

Ο Τζόρνταν στα εννιά ματς που κέρδισε την κόρνα είχε κατά μέσο όρο 34,4 πόντους. Κανείς άλλος από τους 11 παίκτες με 5+ buzzer δεν έχει μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων.

Οταν αποσύρθηκε την πρώτη φορά το 1993 είχε ισοφαρίσει το ρεκόρ όλων των εποχών με 4 buzzer. Οταν αποσύρθηκε για δεύτερη φορά, είχε διπλάσια buzzer από οποιονδήποτε άλλον παίκτη του ΝΒΑ. Οταν άφησε οριστικά και αμετάκλητα τα παρκέ το 2003, με τη φανέλα των Γουίζαρντς τότε, είχε φτάσει τα 9 buzzer, ενώ κανένας άλλος παίκτης στην ιστορία δεν είχε πάνω από τέσσερα.

Ο μόνος που μπορεί να τον απειλήσει πλέον είναι ο Λεμπρόν Τζέιμς, ωστόσο ο Τζόρνταν εξακολουθεί να είναι the one and only…

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ